©  Kristof Vadino

Premier Alexander De Croo: “Iedereen heeft recht om te betogen, maar wat men daar zegt is klinkklare onzin”

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) heeft op VTM Nieuws uitgehaald naar de betogers die vandaag door Brussel trekken. Zij protesteren tegen de coronamaatregelen.

Belga

“Iedereen heeft het recht om te betogen”, zegt hij. “Maar ik wil daar toch een aantal zaken over zeggen. Er komen nu een paar duizend mensen op straat, maar terzelfdertijd zijn er miljoenen die wél doen wat nodig is. Die zich vaccineren, die anderen beschermen. Dat is een stille, grote meerderheid.”

“Bovendien leidt dit soort betogingen tot uitwassen: vandalisme, geweld tegen agenten. Alles wordt van zeer nabij gevolgd, er worden beelden gemaakt: wie zich misdraagt zal aangehouden worden. Die organisatoren hebben kritiek op het vaccinatiebewijs, maar ik wil duidelijk maken: dat is wél wettig, dat hebben meerdere rechtbanken al bevestigd. Men zegt dat het onwetenschappelijk is: ook dat is klinkklare onzin. De wetenschap is net zeer duidelijk: het is een goede manier om op een zeer moeilijk moment toch een beetje te leven. Als we zouden leven zoals deze mensen zeggen, zouden we al maanden in een lockdown zitten.”

LEES OOK. Van relschoppers tot gewone gezinnen, van extreemlinks tot extreemrechts: zij trekken vandaag weer de straat op tegen het coronabeleid

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER