MR wil niet morrelen aan automatische loonindexering

 ©  Marc Gysens

De MR wil niet raken aan de automatische loonindexering. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zondag gezegd bij “L’invité” op RTL-TVi.

Bron: BELGA

Met de snel stijgende inflatie in het achterhoofd vrezen de werkgeversorganisaties dat de lonen in het land te sterk zullen stijgen wat de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven zou benadelen. De afgelopen dagen pleitten ze voor een indexsprong of andere mechanismen om de indexering te beperken, bijvoorbeeld door de indexering enkel door te voeren bij de lage salarissen.

“De automatische loonindexering vormt het tegengewicht van de wet van 1996 die de loonsstijgingen controleert. Als we aan de indexering raken, dan laten we die wet verdwijnen. Daar moeten we eerlijk over zijn. We hebben een systeem dat het evenwicht bewaart en ik ben daar voorstander van”, aldus Bouchez.

Naast de sterke stijging van de lonen, wijzen de werkgeversorganisaties ook naar de stijging van andere kosten, zoals bijvoorbeeld de energiekosten. Bouchez herhaalde andermaal zijn pleidooi om de kerncentrales ook na 2025 open te houden om zo een te sterke afhankelijkheid van de gasprijs te vermijden. In zijn ogen vormt de houding van uitbater Engie, dat van mening is dat de termijn voor een levensduurverlenging is verstreken, geen obstakel. De MR-voorzitter benadrukt dat ook andere bedrijven de kernreactoren kunnen uitbaten.

“Het is niet enkel Engie dat een kerncentrale kan uitbaten. Ik herinner me dat Engie in 2018 aan EDF aanbood om de exploitatie van onze kerncentrales over te nemen. Aangezien er geen perspectieven waren, is dat toen niet gebeurd. Maar, als we perspectief bieden, dan zullen er ook wel andere mogelijke uitbaters zijn”, aldus Bouchez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen