Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBrand New York

Zware brand in flatgebouw New York: zeker 19 doden, onder wie 9 kinderen

31 gewonden bij brand in een flatgebouw in The Bronx in New YorkBeeld newsnationnow

In het New Yorkse stadsdeel The Bronx zijn zondag minstens 19 doden gevallen bij een zware brand in een appartementsgebouw. Tientallen mensen zijn zwaargewond geraakt. Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook 9 kinderen, zegt burgemeester van New York Eric Adams aan CNN. Volgens de brandweer ontstond de brand door een slecht functionerende elektrische verwarming. 

Video wordt geladen...

De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag in een negentien verdiepingen tellend gebouw. Er vielen 19 dodelijke slachtoffers, onder wie 9 kinderen van 16 jaar en jonger. Dat meldt burgemeester Eric Adams aan CNN.

Dertien mensen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. In totaal raakten meer dan vijftig mensen gewond, vooral door rookintoxicatie.

‘Op elke verdieping’

“Brandweerlieden vonden de slachtoffers op elke verdieping in de traphal", vertelde brandweercommissaris Daniel Nigro. Tientallen zijn al gered uit het brandende gebouw. De ontruiming van het pand is nog volop bezig. Het gebouw heeft ruimtes die moeilijk te bereiken zijn voor de brandweer, die met zowat 200 mensen ter plaatse is. De brand zou ondertussen wel onder controle zijn.

Volgens de brandweer zou de brand net voor 11 uur lokale tijd zijn begonnen door een slecht functionerende elektrische verwarming in een duplexappartement op de eerste en tweede verdieping. De deur van het appartement stond open, waardoor de rook zich snel kon verspreiden naar elke verdieping in het gebouw, melden verschillende Amerikaanse media. 

Heel wat bewoners “konden niet ontsnappen door de grote hoeveelheid rook”, zei brandweercommandant Daniel Nigro. De brandweer “vond slachtoffers op elke verdieping”, en bracht mensen naar buiten die een hartstilstand hadden of niet meer ademden. Nigro noemde de situatie “ongezien”.

Woensdag kwamen bij een grote brand in een rijhuis in het centrum van Philadelphia zeker twaalf mensen om het leven, onder wie acht kinderen.

‘Op elke verdieping’
Beeld AFP
‘Op elke verdieping’
Beeld REUTERS
‘Op elke verdieping’
Beeld REUTERS
‘Op elke verdieping’
Beeld AFP