Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Wannes Nimmegeers

Lerarentekort in Gemeenschapsonderwijs erger dan ooit: “Komende weken vrees ik chaos”

Het Gemeenschapsonderwijs begroot het lerarentekort op maar liefst 2.000 voltijdse lesopdrachten. "De pandemie maakt de situatie nijpender. Het tekort is erger dan ooit", zegt topman Koen Pelleriaux maandag in De Standaard en op het VRT-radionieuws.

45 reacties

  • Nico Herbots

    2 jaar geleden
    Zoals in zoveel sectoren is het tijd voor grondige hervormingen. Waarom blijft het moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om wanpresterende vastbenoemden buiten te zetten? Waarom is men zo bedreven in het ontmoedigen van enthousiaste starters? Waarom wil men gemotiveerde zij-instromers geen deftig loon en werkbaar uurrooster geven? Waarom geven directies hun personeel geen backup bij problemen? Het is een ondankbare job. Zoals zoveel andere jobs trouwens. Niet vol te houden.
  • Tamsin Andersen

    2 jaar geleden
    Ik ben het vooral eens met de laatste alinea in het artikel. Dat geldt ook voor andere beroepen met een te kort aan kandidaten : politie, hulpverleners,… Als mensen u letterlijk of figuurlijk als boksbal mogen gebruiken zonder streng gestraft te worden, is de arbeidsvreugde snel weg.
  • Luc Deville

    2 jaar geleden
    Kunnen we het lerarentekort minstens tijdens de corona crisis niet oplossen door de onderwijsexperten tijdelijk te laten les geven? Het heeft minstens twee voordelen 1. Er vallen minder lesuren weg 2. Het is ook een goede les voor de experten om hun ideeën te toetsen aan de werkelijkheid. Misschien ook een idee voor de minister en leden van zijn kabinet om eens 5 a 10 uurtjes (alleen) voor de klas te staan.
  • Anoniem

    2 jaar geleden
    Politiek benoemde directie is de grootste oorzaak van het falen van onderwijs, zij beslissen soms heel bekwame jonge leerkrachten die niet benoemd zijn ,te vervangen door zonen of dochters. Gelukkig komen die in later wel in scholen terecht met een goede ondersteunde directie.
  • Yves Bonne

    2 jaar geleden
    Een ­lerarenopleiding op universitair niveau dat zal zeker de tekort op de markt ten goede komen. Wie komt daar nu weer bij? de lat nog hoger leggen voor leraren.