James Arthur Photography

Directeur heeft vragen bij zij-instromende leerkrachten zonder onderwijsdiploma: "Wél heel welkom in ondersteunende rol"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil het lerarentekort opvangen door de  instroom van mensen uit andere sectoren naar het onderwijs makkelijker mogelijk te maken. Maar in de praktijk brengt dat gemengde reacties teweeg. Bijvoorbeeld in de basisschool van Denderwindeke, bij Ninove. "Onze zij-instromer is een grote hulp maar ik kan haar niet inzetten als volwaardige leerkracht. Niet iedereen kan zomaar voor een klas staan, dat beeld klopt niet. "

Er zijn nieuwe maatregelen en extra geld om de werkdruk op scholen te verminderen. Zo moedigt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zij-instromers aan, mensen uit de privésector die de overstap maken naar het onderwijs. Ze kunnen voortaan 10 jaar anciënniteit van hun oude job behouden. Directeur Jeroen Cooman van de stedelijke basisschool in Denderwindeke bij Ninove, heeft daar een dubbel gevoel bij. "Het geeft het beeld dat iedereen zomaar kan lesgeven." 

Mensen moeten niet denken 'ik ga even voor de klas staan', dat gaat niet hoor
Directeur Jeroen Cooman

"Ik ben blij dat er mensen zijn die naar het onderwijs overstappen, gezien het tekort. Aan de andere kant is het niet zaligmakend", zo steekt directeur Cooman van wal. Hij twijfelt er niet aan "dat mensen dat absoluut met de goeie bedoeling doen", maar ondervindt dat ze "niet de gepaste scholing hebben gekregen om bepaalde leerstof aan te brengen aan kinderen". 

Niet iedereen kan zomaar lesgeven

Op zijn school is een ergotherapeute aan het werk. "Die ondersteunt hier en doet dat heel goed! Het gaat absoluut niet over de persoon en haar capaciteiten, maar ik kan mij niet voorstellen dat pakweg een ergotherapeut of psycholoog zomaar in een vijfde leerjaar de leerstof op een gepaste manier les kan geven. Ik kan ook niet verwachten dat ze de inhoud en de moeilijkheid van de leerstof kennen of kunnen inschatten." Cooman vindt dat de maatregel van de overheid de verkeerde indruk wekt. "Mensen moeten niet denken: ik ben een zij-instromer, ik ga even voor de klas staan.  Dat gaat niet hoor". 

Corona

Nu de scholen weer zijn opgestart, met nieuwe quarantainemaatregelen, heeft de basisschool een 10-tal afwezige leerlingen. Dat valt mee, vindt directeur Cooman. Het lerarentekort voor de kerstvakantie heeft hij verschillende weken intern kunnen oplossen, "ook al werden de aanwezige leerkrachten overbevraagd." We hadden dagen dat er 15 leerkrachten afwezig waren toen. We hebben dan alle zorgleerkrachten en godsdienstleerkrachten voor een klas gezet, klassen ook gegroepeerd. Opnieuw naar af gaan zoals toen, wens ik nu niemand meer toe".

Directeur Cooman op Radio2 over het dubbele gevoel bij de zij-instromers

Meest gelezen