Zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik even gezond als verse groenten?
We moeten allemaal aan 400 gram groenten per dag geraken volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen heeft elke dag de tijd en de zin om verse groenten klaar te maken. Zijn groenten uit de diepvries dan een even goed alternatief? Zijn ze even gezond? Voedingsexpert Karolien Olaerts legt het uit.
“Voor diepvriesgroenten is het antwoord duidelijk”, gaat Olaerts van start. “Ze zijn altijd even gezond en soms zelfs gezonder dan verse groenten. Als je verse groenten koopt in de winkel, weet je eigenlijk niet hoelang ze al onderweg zijn van het veld naar de winkel en tot bij je thuis. Bovendien bewaar je ze misschien nog enkele dagen in de koelkast.”
“Diepgevroren groenten worden onmiddellijk ingevroren op het moment dat ze van het veld komen en zijn dus altijd kraakvers. En in tegenstelling tot wat velen denken, bevatten ze niet minder vitaminen en mineralen dan verse groenten. Integendeel zelfs: ze bevatten er vaak zelfs meer. De groenten worden enkele uren na het oogsten ingevroren bij zo’n -35 C° tot -40 C°. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan zodat de micronutriënten behouden blijven.”
Om groenten te conserveren wordt het conservenblik of de pot op hoge temperatuur verwarmd, daardoor verliezen ze een deel van hun vitaminen
Voorgekookt voor conserven
Bij conserven ligt het iets anders: die groenten en peulvruchten zijn meestal al voorgekookt en vaak zelfs vrij gaar gekookt, daardoor verliezen ze een deel van hun vitaminen. Om groenten en peulvruchten te conserveren wordt het conservenblik of de pot op hoge temperatuur verwarmd. Bovendien wordt er zout toegevoegd aan groenten uit blik. Het voordeel daarvan is wel dat de inhoud erg lang bewaard kan worden.
Een essentiële tip als je groenten uit conserven klaarmaakt volgens Olaerts: “Spoel ze af om het zout zo veel mogelijk te verwijderen. Je kan ze altijd zelf opnieuw op smaak brengen tijdens het koken. Tip twee voor conserven: verwarm ze zo kort mogelijk, net omdat ze al voorgekookt zijn. Ook diepvriesproducten verwarm je best niet te lang. Maar onthoud vooral: zowel diepvriesgroenten als conserven zijn een prima keuze voor een gezond eetpatroon.”
De expert
Voedingsexpert Karolien Olaerts runt de blog Karola’s Kitchen en is auteur van de boeken 'Karola’s Kitchen: elke dag gewoon gezond’ en ‘Karola’s Kitchen: het kookboek’.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen