©  Boumediene Belbachir

OPROEP. Wordt jouw kind van 6 jaar verplicht om in de kleuterklas een mondmasker te dragen?

Mondmaskers zijn ook in het lager onderwijs intussen een vertrouwd beeld. De verplichting voor kinderen van 6 jaar tot 10 jaar om in de klas een mondmasker te dragen is sinds 26 december opgenomen in het Koninklijk Besluit, ondanks tegenkanting van sommige ouders en kinderorganisaties. Maar wat met kinderen die al 6 jaar worden wanneer ze nog in de kleuterklas zitten?

‘’De mondmaskerplicht op school is een compleet disproportionele maatregel”, vond acteur Mathijs F. Scheepers en dus trok hij met enkele anderen naar de Raad van State om de maatregel ongedaan te maken. Die verwierp echter de klacht afgelopen vrijdag. Daarom dragen ook deze de kinderen in de lagere school allemaal een mondmasker in de klas.

Maar wat met de kinderen die al zes jaar worden in het derde kleuterklasje? Immers, alle kinderen geboren in de eerste jaarhelft worden normaal gezien in de loop van het laatste kleuterklasje zes jaar. Moeten zij volgens de regels van de wet dan ook geen mondmasker dragen?

“In onze nieuwsbrieven en andere communicatie naar de scholen vertalen wij het naar ‘vanaf het eerste leerjaar’”, verduidelijkt Michaël Devoldere, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Zo vermijden we ook discussies over bijvoorbeeld vijfjarigen die al in het eerste leerjaar zitten tussen zesjarige klasgenootjes.” Volgens die toepassing van de regels moeten dus ook vijfjarigen in de lagere school een mondmasker dragen.

Maar het is niet uitgesloten dat sommige kleuterscholen ook aan zesjarige kleuters vraagt om in de klas een mondmasker te dragen. “Een school heeft altijd de vrijheid om zelf nog verder te gaan en extra maatregelen te nemen. Wij als Vlaamse overheid vragen mondmaskerdracht ‘vanaf het eerste leerjaar’, maar een school mag altijd zelf beslissen om nog strenger of voorzichtiger te zijn”, aldus de woordvoerder van onderwijsminister Ben Weyts.

Hebt u weet van kleuterscholen die hun kindjes vanaf zes jaar verplichten om een mondmasker te dragen? Laat het ons dan weten via e-mail (hier@reageren.be) of via onderstaand invulformulier. Mogelijk contacteren wij u dan met oog op een artikel in de krant.

 joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER