De nieuwe Dikke Van Dale wordt genderinclusief

In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale wordt een groot aantal woorden dat naar mensen verwijst voor het eerst voorzien van m, v én de genderneutrale x. De nieuwe Dikke Van Dale verschijnt op 22 maart.

ED

De toevoeging ‘m/v/x’ in de Dikke Van Dale geldt voor alle de-woorden die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht. Bijvoorbeeld: de minister, de voetballer, de held, de bakker of de crimineel. Diezelfde aanduiding is vanaf 22 maart ook zichtbaar in de Dikke Van Dale Online. Bij de-woorden die duidelijk verwijzen naar een biologisch geslacht, zoals de vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouw, verandert niets.

Deze wijziging bij bijna 15.000 woorden is een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik mee verandert. Een steeds grotere groep mensen bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden.

Op 22 maart verschijnt de 16e editie van het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal - zoals de Dikke Van Dale officieel heet. Andere vernieuwingen in het boek zijn de toevoeging van duizenden nieuwe woorden en vaste verbindingen, leuk taalweetjes in kadertjes en 150 korte taalverhalen die hun licht laten schijnen over 150 jaar Nederlands.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER