©  kve, lva

Nu al puzzelen en school is pas herbegonnen: directeurs kampen met afwezige leerkrachten en leerlingen

Op de eerste schooldag na de kerstvakantie was het voor veel schooldirecteurs al puzzelen. In de meeste scholen hield corona ‘slechts’ één of twee leerkrachten thuis, maar in de extremere gevallen viel al meer dan één op tien personeelsleden uit. “Je voelt nu al dat dit nog maar het begin is”, zegt Gunter Aerts van basisschool Twinkelveld.

Jens Vancaeneghem

Voor het eerst in de coronapandemie herbegon ons onderwijs in volle coronagolf. Dat liet zich meteen voelen in het aantal afwezige leerlingen en leerkrachten. “Al maandagvoormiddag kreeg ik de eerste signalen van scholen waar het niet goed gaat”, zegt Koen Van Kerkhoven van vakbond COC. “We hebben weet van één middelbare school waar al 15 procent van de leraren afwezig was en de hele TSO-afdeling in afstandsonderwijs moest. Dat is sneller dan verwacht. Als het aantal besmettingen richting de meest extreme prognose van 125.000 gevallen per dag evolueert, dan loopt het faliekant af.”

Directeur Joeri Deblauwe van het Óscar Romerocollege in Dendermonde: 32 leraren op 400 afwezig door corona of 8 procent, 129 leerlingen op 3.350 of 3,8 procent. ©  lva

Voor alle duidelijkheid: in de meeste scholen konden ze het met één of twee afwezige leerkrachten wel nog bolwerken. Ook het aantal afwezige leerlingen bleef doorgaans beperkt. Maar er zijn dus ook scholen waar het al helemaal misliep. In het Hasseltse Virga Jessecollege waren 101 leerlingen – alleen al in de derde graad – van de 470 leerlingen afwezig. De meesten liepen corona op tijdens een skireis in Oostenrijk. Zij kregen meteen online les.

In basisschool Don Bosco Baarle in Drongen hield corona 4 van de 35 leerkrachten thuis. “De zorgjuffen en ander ondersteunend personeel springen in”, zegt directeur Katrien Goeman. “We hebben al zware maanden achter de boeg en dat zal de komende tijd niet anders zijn. Het enige wat we nu kunnen doen, is een tandje bijsteken en het beste van onszelf geven. We zullen er alles aan doen om onze leerlingen het beste onderwijs te geven. Vraag is hoelang we dat volhouden.”

Directrice Katrien Goeman van Don Bosco Baarle in Drongen: 4 van 35 leerkrachten afwezig of 11 procent, 15 leerlingen op 400 of 3,8 procent ©  ID/ Lieven Van Assche

“Het valt op dat er nu meer besmettingen zijn dan toen we gestopt zijn”, zegt Gunter Aerts, directeur van basisschool Twinkelveld in Puurs-Sint-Amands. “Vlak voor de kerstvakantie was er één leerling besmet. Nu zijn dat er 11 op een totaal van 160. Je voelt zo aan dat dit nog maar het begin is. Met de nieuwe quarantaineregels moet er al veel gebeuren voor een kind thuis moet blijven. Eén kind was blijven slapen bij een vriendje dat later positief testte. In principe is dat een hoogrisicocontact buiten het gezin en mag die leerling dus naar school. Gelukkig heeft de moeder beslist om toch eerst een PCR-test af te nemen.”

Twee uur corona-adminsitratie

Aerts moest maandag ‘slechts’ 1 leerkracht missen, maar op een totaal van 14 heeft dat al meteen een impact. “Dat kan ik nog opvangen met de zorgleerkracht. Vanaf twee afwezigen kom ik in de problemen. Ik zou zelf voor de klas kunnen staan, maar dan blijft al het andere werk liggen. En ik heb nu al de eerste twee uur niets anders gedaan dan corona-administratie, mensen verwittigen, kinderen tellen, mijn Excel-bestand invullen.”

Directeur Gunter Aerts van Twinkelveld in Puurs-Sint-Amands: 1 van 14 leerkrachten afwezig of 7 procent, 11 van 160 leerlingen of 6,9 procent ©  Kris Van Exel

Ook in het middelbaar is de situatie hier en daar al precair. Joeri Deblauwe, directeur van het Óscar Romerocollege in Dendermonde, telde 32 afwezige leerkrachten op de 400. “Een hoog aantal om mee te starten”, zegt hij. “We laten leerlingen later beginnen of vroeger stoppen, er zitten er in de studie of ze volgen de lessen online. De voorbije 22 maanden hebben we al allerlei formules van hybride en afstandsonderwijs uitgeprobeerd. Die zullen we de komende tijd volop moeten benutten.”

De CLB’s zien trouwens opnieuw de meeste besmettingen bij middelbare scholieren, terwijl voor de kerstvakantie de lagere scholen de bovenhand hadden. “Komt dat door een verminderde weerstand omdat tieners nog geen booster kregen of omdat de vaccins minder bescherming bieden tegen omikron? Dit moeten we in de gaten houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER