Kortrijk biedt als eerste grote stad gratis zelftests aan voor leerlingen en kwetsbaren: “Voor velen is het financieel gewoon niet haalbaar”

 ©  ROBIN UTRECHT

Kortrijk -

De stad Kortrijk biedt haar kwetsbare inwoners en schoolkinderen gratis zelftests aan. “Voor veel inwoners is het financieel gewoon niet haalbaar om herhaaldelijk zelftests aan te kopen”

Kris Vanhee

Kortrijk zal via zijn maatschappelijk werkers, wijkwerkers en brugfiguren in het onderwijs vanaf eind deze week gratis zelftests ter beschikking stellen van kwetsbare inwoners en kinderen. Hiermee wil Kortrijk financieel bijspringen en het onderwijs en de werkvloer veilig organiseren.

LEES OOK. Geen voorrang voor covid-patiënten in noodfase: hoe kiezen ziekenhuizen dan wie een bed krijgt? En wat als er geen meer zijn? (+)

“Voor veel mensen is de herhaalde aankoop van zelftests financieel niet haalbaar”, zegt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (Vooruit). “Die groep is ruimer dan mensen met een zogenaamde verhoogde tegemoetkoming. Die laatsten hebben via de apotheek om de twee weken recht op vier zelftests per gezinslid aan één euro per test. In Kortrijk gaat het om bijna 15.000 personen. Dat is één op vijf inwoners van Kortrijk. We gaan door zolang de huidige strategie het nodig acht.”

Vanaf eind deze week zullen 5.000 snelstests ter beschikking zijn in wijk- en dienstencentra, in lagere scholen waar een brugfiguur van Kortrijk aanwezig is en in het Sociaal Huis van Kortrijk. Een deel daarvan wordt gefinancierd door het OCMW van Kortrijk. Een ander deel wordt betaald door de federale overheid. Ondertussen stijgt het aantal besmettingen in de regio zienderogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen