© EPA

Zeer besmettelijke paardenziekte ontdekt in de grensstreek

In de buurt van Valkenburg is de uiterst besmettelijke paardenziekte droes vastgesteld op minstens twee maneges. “Droes is een zeer besmettelijke bacterie die gepaard gaat met keelontsteking, koorts en gezwollen klieren”, zegt Desirée Aerts van de Peerse paardenkliniek Het Bokt.

MaLu

“Er komt snot en pus uit de neus van het paard en het kan ontaarden in abcessen, waardoor andere dieren makkelijk besmet kunnen worden. De ziekte komt vaak voor bij jonge dieren, maar daarna kweken ze wel weerstand. In extreme gevallen kan het paard sterven.”

Omdat de ziekte zo besmettelijk is worden paarden in quarantaine gehouden, mogen er geen andere paarden meer op het erf en mogen de paarden geen wedstrijden meer rijden. Paardendierenarts Florence Gorter stelde de besmetting vast in Zuid-Limburg. “Alle nodige maatregelen zijn getroffen. Het gaat voorlopig om slechts 5 zieke dieren. Verspreiding kan natuurlijk altijd omdat je met een incubatietijd zit, maar de kans is bijzonder klein omdat we er op tijd bij waren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer