Extern mailverkeer van Defensie lag 4 weken plat na cyberaanval

Pas sinds gisterenmiddag kan Defensie opnieuw mails naar buiten sturen. Dat bevestigt het kabinet van minister van bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS). De cyberaanval van 16 december blijkt aldus een stuk erger dan gedacht, schrijft Het Belang van Limburg. Volgens de vakbonden zijn nog niet alle problemen opgelost.

Bijna een maand is het intussen geleden dat Defensie een cyberaanval te verwerken kreeg. Maar dus pas sinds gisteren kunnen de militaire diensten opnieuw extern mailen. Het interne mailverkeer werd relatief snel hersteld, maar wie van buiten Defensie probeerde te mailen naar een @mil.be-adres kreeg vier weken lang een melding dat de mail niet kon worden ontvangen. De mails kwamen wel aan, maar de militairen konden er niet op antwoorden

Het netwerk van Defensie is inderdaad een hele tijd afgesloten van het internet", bevestigt het kabinet van defensieminister Ludivine Dedonder (PS) in de krant Het Belang van Limburg. "Dat was nodig om te kunnen controleren of alles veilig was. Sinds dinsdagmiddag kunnen er weer mails naar buiten worden gestuurd." De heropstart van het externe mailverkeer zou wel mondjesmaat gebeuren, voor een volledig herstel wordt gemikt op 12 februari.

En de problemen zijn zeker nog niet allemaal opgelost, zegt Dimitry Modaert van de vakbond VSOA in "De Ochtend" op Radio 1. "We krijgen veel reacties van het personeel dat ze nog geen toegang hebben tot de systemen. Er is zeker een administratieve impact voor het beheer van een heleboel dossiers."

WhatsApp

Militair personeel moet onder meer via WhatsApp te werk gaan en er zit vertraging op onder meer het ingeven van bepaalde prestaties en verlofaanvragen. Zeker personeel dat van thuis uit werkt, ondervindt moeilijkheden. "Wachtpersoneel krijgt momenteel zijn orders via WhatsApp of Messenger. Dat is natuurlijk geen waardig alternatief", zegt Yves Huwart van de vakbond ACMP.

Bekijk hieronder het gesprek tijdens de "VRT NWS Live" met Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP:

Videospeler inladen...

Er is enkel impact op de burgerlijke toepassingen (zoals het mailverkeer) en niet op kritische militaire toepassingen. De bonden hekelen wel dat er geen duidelijke communicatie is gekomen over de aanval. "Er is communicatie geweest over het feit dat er geen impact is geweest op het operationele niveau, bijvoorbeeld op F-16's. Maar tot nu toe hebben we geen bevestiging dat er geen andere informatielekken zijn geweest", aldus Dimitry Modaert. 

Volgens Huwart is de top van het leger afhankelijk van de capaciteit aan informatici. "Die zijn steeds schaarser. Daar hebben we een nijpend tekort aan specialisten. Iedereen wil dat het vooruitgaat, maar we hebben niet de capaciteit." Dat het zo traag gaat, heeft onder meer te maken met het feit dat elke individuele server moest ontsmet worden.

De kwestie is ook aan bod gekomen in de Kamercommissie Defensie vanmorgen. Kamerlid Theo Francken (N-VA) vroeg daar dat minister Dedonder zo snel mogelijk uitleg zou komen geven in de commissie, desnoods achter gesloten deuren. "We maken de grootste cyberaanval ooit mee op ons militaire apparaat. We kunnen niet wachten tot eind januari om een briefing te krijgen over wat er juist aan de hand is."

Francken wil onder meer weten of er een datalek is geweest, of er persoonlijke gegevens van militairen zijn gelekt en wie er achter de aanval zit. "We krijgen daar weinig transparantie over." Andere fracties steunden de vraag van Francken. Het secretariaat van de Kamercommissie zal contact opnemen met het kabinet van minister Dedonder.

Bekijk hieronder de toelichting van Eddy Willems, expert cyberveiligheid G DATA:

Videospeler inladen...

Meest gelezen