Smaakt je gerecht te zout, te pikant of te bitter? 5 foodtips om je feestmaal te redden: “Zure smaken kan je uitgommen door iets zoets toe te voegen”
Ben je de keuken ingedoken met een recept dat je tot op de letter volgde, maar smaakt het eindresultaat een tikkeltje flauwer dan gehoopt? Dan zijn er heel wat trucjes om je feestmaal toch nog te redden. Loopt het vervolgens weer mis en krijg je na de toevoeging een té pikante maaltijd? Ook daar bestaan oplossingen voor. Onze culinaire journaliste zorgt ervoor dat je feestmenu niet te zoet, te zuur of te bitter proeft: gewoon net goed.
Probleem 1: je gerecht is te zout
Een gerecht dat al volledig ‘klaar’ is, zoals ovenschotels, een lasagne, gehaktbrood of een gratin dauphinois, kan je op het vlak van zoutsmaak eigenlijk niet meer redden. Bij andere bereidingen zoals soep, spaghettisaus en stoofpotjes is er daarentegen zeker nog een uitweg. Dit zijn enkele tips & tricks die je kan proberen.
Opgelet: kies één tip per keer, probeer ze niet allemaal tegelijkertijd uit:
• Laat het gerecht nog 20 minuten pruttelen met een paar aardappelen eraan toegevoegd. Zij zullen het zout opnemen. Verwijder de aardappelen uit het gerecht na het koken.
• Verdun je gerecht met een beetje water, room of melk.
• Voeg een scheutje citroensap of azijn toe als dit past bij het smaakprofiel van het gerecht.
• Voeg een beetje suiker toe. Extra tip: gebruik bruine suiker bij bruine sauzen.
• Voeg meer van je ingrediënten toe, zoals bijvoorbeeld groenten, kikkererwten, bonen, rijst en pasta, zodat het geheel minder zout smaakt.
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Typisch bittere ingrediënten zijn cacaopoeder, aubergine, pompelmoes, saffraan, thee, koffie, kolen zoals spruiten en boerenkool, broccoli en artisjokken. Is de smaak van je gerecht niet in balans? Probeer dan één van de volgende redmiddelen:
• Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen.
• Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop. Bij bittere groenten zoals broccoli of groene asperges voeg je liever wat olijfolie en grof zout zoals fleur de sel toe.
• Maak je gerecht een tikkeltje spicy en voeg zwarte peper, cayennepeper of chilivlokken toe.
• Voeg een handje verse, fijngesneden kruiden toe. Denk hierbij aan kruiden zoals basilicum, dille, peterselie of bieslook.
Probleem 3: je gerecht proeft te zuur
Dit probleem kan ontstaan bij gerechten met ingrediënten die van nature al vrij zuur zijn, zoals tomaten, wijn, citrus, azijn en vinaigrettes. Krijg je geen lekker eindresultaat? Dan los je dat zo op:
• Zure smaken - zeker wanneer je te veel citroensap hebt toegevoegd - kan je ‘uitgommen’ door de tegenovergestelde smaak toe te voegen. In dit geval meng je dus graag iets zoets onder het gerecht, zoals suiker, honing, siroop of een andere zoetstof.
• Smaakt je stoofpotje te zuur? Dan los je dat makkelijk op door er extra traag gekaramelliseerde uien in te verwerken.
• Wanneer je tomatensaus te zurig smaakt, is een likje tomatenketchup jouw redder in nood.
• Een heel klein snufje bicarbonaat, beter bekend als baking soda, kan ook helpen om een zuurdere smaak tegen te gaan. Overdrijf wel niet in de hoeveelheid ervan, want anders moet je opnieuw zuur toevoegen.
Probleem 4: je gerecht is te zoet
Hoewel een dessert meestal zoet hoort te zijn, kan je pudding, rijstpap, bavarois, koekje of andere lekkernij soms toch iets te zoet uitdraaien. Dat kan je makkelijk verhelpen door één van de volgende trucjes toe te passen:
• Een klein beetje aciditeit of zuur gaat een te zoete smaak tegen. Voeg daarom bijvoorbeeld een scheutje citroensap toe om de smaak uit te balanceren.
• Net zoals bij het probleem hierboven, kun je een te zoete smaak ‘uitgommen’ door er zout aan toe te voegen. Breng je gerecht dus in balans met een snufje zout.
• Een te zoete cake of taart kun je redden door er wat geklopte room of roomkaas bij te serveren.
• Heb je een hartig gerecht zoals stoofvlees iets te zoet gemaakt? Dan kun je dit effect tenietdoen door een hartige umami smaak eronder te mengen, zoals die in worcestershiresaus of sojasaus. Voor Aziatische gerechten is vissaus dan weer de beste optie.
Probleem 5: je gerecht smaakt te flauw
Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar is het eindresultaat minder wauw dan gehoopt? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je gerecht te pimpen:
• Als eerste stap voeg je altijd eerst meer zout toe, omdat zout de smaken die van nature aanwezig zijn in je gerecht ‘ondersteunt’.
• Voeg daarna van elke specerij in het recept ietsje meer toe. Wees hierbij wel voorzichtig met de hoeveelheden van pikante specerijen.
• Een scheutje vers citroen- of limoensap kan soms wonderen doen voor de nodige ‘fraîcheur’ in de smaak.
• In soep of stoofpotjes kun je wat bouillon of kant-en-klare fond toevoegen voor wat meer diepgang.
• De heilige drievuldigheid om spaghettisaus van ± 1 liter naar een hoger niveau te tillen? 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel worcestershiresaus en 1 eetlepel zoete sojasaus of ketjap manis.
• Soms helpt het om je gerecht af te werken met extra toppings zoals gefrituurde uitjes, fijngehakte noten, parmezaanschilfers en/of srirachasaus.
Probleem 6: je gerecht proeft te pikant
Het probleem met pikante ingrediënten is dat je op voorhand niet altijd kunt inschatten hoe pikant ze precies zijn. Een vers geopend potje cayennepeper zal bijvoorbeeld veel pikanter afsmaken dan een potje dat al drie jaar achteraan in je voorraadkast staat. Ook verse pepers smaken niet allemaal even scherp. Wanneer je zonder voorproeven een recept volgt, loop je daardoor het risico dat een gerecht te pikant wordt. Dat effect kun je nog maskeren op de volgende manieren:
• Vet legt een isolerend laagje op de pikante moleculen waardoor ze minder scherp zullen smaken. Room, volle yoghurt, boter of olie zijn daardoor in dit geval geschikt om bij je gerecht te mengen.
• Een klein beetje suiker kan het pikante effect tenietdoen.
• Voeg aan je gerecht een ‘verkoelend’ ingrediënt toe zoals plakjes komkommer of ijsbergsla.
• Serveer gekookte, witte rijst bij het gerecht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
-
Livios
Vermenigvuldig je energie zónder er extra voor te moeten betalen: met dit toestel kan het
Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler. Je verbruikt er drie tot vier keer minder energie mee. Ook op ecologisch vlak ben je ermee gebaat: hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een elektrische boiler. Bouwsite Livios legt alles uit over de werking, prijs, premies en terugverdientijd. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
-
PREMIUM
Zijn voorverpakte groentepannenkoeken gezonder dan gewone pannenkoeken?
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei