Deze 13 Vlaamse gebieden kunnen nog Nationaal Park of Landschapspark worden

Van de 23 dossiers die in september vorig jaar werden ingediend voor een erkenning als Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen, zijn er 13 geselecteerd voor de volgende ronde. Tegen midden 2023 moet duidelijk zijn welke gebieden effectief erkend worden. Dat melden Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en haar collega van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

mtm
Bron: BELGA

De vorig jaar ingediende dossiers werden door een jury onder de loep genomen, om te bekijken of ze aan de voorwaarden voldeden. 

Een Nationaal Park bijvoorbeeld moet minstens 5.000 hectare groot zijn, met doorgroeimogelijkheid tot 10.000 hectare, en de klemtoon ligt er op natuur en biodiversiteit. “Kandidaten waarbij de afstand tot de basisvoorwaarden (nog) te groot bleek op het vlak van natuurontwikkeling, effectieve oppervlakte natuurkern of het partnerschap, werden niet geselecteerd”, klinkt het in een persbericht.

Zes van de tien kandidaten voor erkenning als Nationaal Park Vlaanderen blijven in de running: het bestaande Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland, Brabantse Wouden, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei en Taxandria. 

De dertien mogelijke Landschapsparken werden herleid tot zeven: Boerenlandschap Pajottenland, Grenzeloos Bocagelandschap, Hart van Haspengouw, Kempen-Broek, RivierPark Maasvallei, Vlaamse Ardennen en Zwinstreek. In een Landschapspark, dat minimaal 10.000 hectare groot moet zijn, ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied (recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen ...). 

100.000 euro steun

De geselecteerde kandidaten krijgen nu begeleiding en 100.000 euro ondersteuning om een masterplan en een operationeel plan op te stellen. In het voorjaar van 2023 worden die plannen beoordeeld, en midden 2023 volgt de erkenning. Het is de bedoeling dan vier Nationale Parken en drie Landschapsparken aan te duiden. 

De afvallers zijn: Grote Netewoud, Brugs Polderland, Demervallei en Rivierenland bij de Nationale Parken, en Bulskampveld, De Merode, Westhoek, De Wijers, Grenzeloze Getevallei en Kleine en Grote Nete bij de landschapsparken. “Zij worden aangemoedigd om op de ingeslagen weg verder te gaan en verder te werken om eventueel in de toekomst alsnog het statuut van Vlaams Park te bekomen”, zo luidt het.

Boerenbond vreest zware impact op landbouw

De Boerenbond is niet gelukkig met de manier waarop de Vlaamse regering de zoektocht naar Nationale Parken en Landschapsparken aanpakt. “Een ondemocratisch proces met zware impact op land- en tuinbouw”, zo hekelt de landbouworganisatie woensdag, nadat de Vlaamse regering heeft bekendgemaakt dat er nog dertien gebieden in Vlaanderen in aanmerking komen voor een erkenning.

“Hoewel we deze politieke afspraak niet in de weg staan, kunnen we ons niet verzoenen met de manier waarop het parkenverhaal de afgelopen maanden werd uitgerold, namelijk zonder enig regelgevend kader en zonder enige betrokkenheid van de sector”, zegt de Boerenbond. Doordat er geen wetgevend kader is, is het voor de landbouworganisatie niet duidelijk welke maatregelen worden nagestreefd in de parken en welke concrete gevolgen die zullen hebben voor de bestaande land- en tuinbouwactiviteiten.

En zeker in de nationale parken verwacht de Boerenbond een grote impact. “Over een termijn van 20 jaar moet de natuurkern van een nationaal park immers worden uitgebreid tot 10.000 hectare. In het kleine versnipperde Vlaanderen is dat onmogelijk te realiseren zonder impact op de bestaande land- en tuinbouwactiviteiten”, klinkt het. Daarnaast vreest de organisatie ook voor gevolgen voor vergunningen, teeltvrijheid en vrijheid van exploitatie.

De Boerenbond zal aan de projectverantwoordelijken vragen om op de hoogte gehouden te worden en “de belangen van de land- en tuinbouwsector maximaal te blijven behartigen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen