Gevluchte Nederlandse gevangene doodgeschoten in Brecht na gijzeling in Breda

© rr

Brecht -

Een Nederlandse man is woensdag overleden na een schietincident met de politie op de Mallebaan in Sint-Lenaarts (Brecht). Het ging om een gevluchte Nederlandse gevangene die eerder op de dag twee personeelsleden had gegijzeld in de gevangenis van Breda en op de vlucht sloeg.

Het incident vond iets na 16 uur plaats op de Mallebaan in Sint-Lenaarts (Brecht). “Een Peugeot met Nederlandse nummerplaat reed met hoge snelheden over de brug vanuit Rijkevorsel, achterna gezeten door de politie. In het midden van de Mallebaan kwam de bestuurder tot stilstand, stapte uit en begon te schieten op de aankomende politie”, vertelt een ooggetuige die liever anoniem blijft.

De politie opende daarop het vuur op de verdachte. “Het was heel heftig allemaal, zeker omdat we vlakbij stonden. Er werden zeker dertig schoten gelost”, zegt de man nog. Bij de schietpartij is de man uiteindelijk ook overleden.

Gijzeling

De verdachte wist eerder op de dag te ontsnappen uit de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. “De man kon twee personeelsleden gijzelen en is vervolgens met een wagen gevlucht naar België”, vertelt woordvoerder Tom Wisseborn van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Nederland. “Eenmaal over de grens zijn de twee gijzelaars kunnen uitstappen. Zij zijn gelukkig ongedeerd”, aldus Wisseborn nog.

Over de leeftijd van de gevangene wil de DJI niets kwijt. In een jeugdinstelling verblijven jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Ze zitten er een straf uit van hoogstens twee jaar. Het Antwerps parket bevestigt enkel dat er een Nederlandse man is overleden, maar zegt dat de precieze omstandigheden verder moeten onderzocht worden. Er is een onderzoeksrechter gevorderd, die ter plaatse zal afstappen.

Vlucht over voetpaden

Tinneke uit Sint Lenaarts was op de Hoogstraatsebaan getuige van de achtervolging. “De kleine auto met Nederlandse nummerplaat kwam vanuit de richting van Hoogstraten. Hij reed over de voetpaden en reed met hoge snelheid over het verkeerde baanvak. Wij konden hem maar net ontwijken.”

Op dat moment reed de politie nog achter de vluchtende bestuurder aan. “Een pluim aan de politie, die volgens mij veilig gehandeld heeft tijdens de achtervolging. Dit mag zeker ook gezegd worden.”

Impact op politie

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) spreekt uitdrukkelijk zijn steun uit aan de politiediensten na het schietincident in Sint-Lenaarts. “Dit was voor onze politiediensten een job in zeer moeilijke omstandigheden. Ze mogen hier dan wel voor opgeleid zijn, gelukkig is dit geen dagelijkse kost”, benadrukt Deckers.

“Deze tragische gebeurtenis heeft hoe dan ook een impact op onze politiemensen. Zij moeten hier verder mee omgaan. Er is een stressteam ter beschikking om hen op te vangen en te begeleiden. Er volgt nog een onderzoek naar de omstandigheden en ook dat zal een zekere indruk nalaten op onze politiemensen.”

Daarnaast wil de burgemeester toch ook zijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van de Nederlandse gedetineerde die bij het schietincident het leven heeft gelaten. “Ik ken de precieze omstandigheden niet, maar ook deze man heeft familie voor wie dit een verlies is.”

ella, sare, jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen