De Limburgse carnavalsverenigingen hebben nog een sprankeltje hoop op versoepelingen van het overlegcomité, maar zien het erg somber in. © Chris Nelis

Carnavalsstoeten in Limburg weer op de helling: Genk en Lanaken al afgelast

Genk/Lanaken -

De kans is aanzienlijk dat de carnavalsoptochten in onze provincie ook dit jaar geschrapt worden. De organisatoren in Genk en Lanaken namen die beslissing al. De anderen zijn pessimistisch, maar houden zich nog vast aan een strohalm in de hoop dat het overlegcomité op 28 januari weer wat vrijheid toestaat.

Woensdag al beslisten zes grote carnavalsverenigingen van Lanaken samen met het gemeentebestuur om alle grote activiteiten dit voorjaar af te gelasten. “Lanaken zit in een alarmfase omwille van een hoog besmettingscijfer”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). “Deze situatie belet ons nog altijd om carnaval te vieren op de manier waarop we dat gewoon zijn. Door de huidige gezondheidssituatie, de grote onzekerheid omtrent de ontwikkeling van het coronavirus en de daarbij horende maatregelen is het haast onmogelijk om het resterende carnavalsseizoen te organiseren.”

Eerder hadden de verenigingen in Lanaken ook al geen prinsen en prinsessen verkozen. Wel wordt nog gezocht naar kleinere alternatieven in functie van de dan geldende maatregelen. 

Geen risico’s

Ook in Genk hebben het stadsbestuur en de organiserende carnavalsvereniging De Spasbinken beslist om de zittingen en de internationale optocht voor het tweede jaar op rij niet te laten doorgaan. “Ik heb met alle diensten, betrokkenen en belanghebbenden gesproken voor we deze beslissing namen”, zegt commandeur Carlo Peeters. “Ook de Wijze Raad waarbij de Genkse carnavalsverenigingen zijn aangesloten. We zijn tot de vaststelling gekomen dat we de optocht en de zitting niet op een volwaardige manier kunnen organiseren en dus niet anders kunnen dan af te gelasten. Nick I blijft ook volgend seizoen onze stadsprins, net als het seniorenpaar Nicole en Piet. De nog niet zolang geleden voorgestelde jeugdprins Thibault blijft ook zijn scepter behouden. We slaan de deur nog niet helemaal dicht. Als er enigszins mogelijkheden zijn, indien het overlegcomité versoepelingen aankondigt, willen we wel iets kleinschalig doen. Wat? Dat weten we nog niet. Misschien een kleine zitting of een evenement op het Stadsplein. Er zullen in ieder geval geen protocollaire activiteiten plaatsvinden. We vinden het enorm jammer, maar we kunnen niet anders. We willen niet dat mensen risico’s lopen.”

Johan Geerkens van carnavalskoepel FEN Limburg zegt dat de huidige verspreiding van corona de Limburgse verenigingen erg pessimistisch stelt. “Er wordt voorspeld dat tegen half februari de curve zal afvlakken”, zegt Geerkens. “Maar dan zal het overlegcomité tegen eind januari versoepelingen moeten toelaten. Heel wat verenigingen willen daarop wachten alvorens ze een beslissing nemen. Zoals die waar ik toe behoor in Oudsbergen. Ja, ik merk dat die onzekerheid weerom zwaar weegt bij de verenigingen. Ze kijken uit naar stoeten en bals. En als er dan opnieuw donkere wolken boven hangen, is het niet te verwonderen dat een mens somber wordt.”

(cn, eva)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer