Psychiater Dirk De Wachter, schrijfster Saskia De Coster en acteur Stany Crets zijn enkele van de honderden bekende ondertekenaars van het manifest  

Honderdtal prominenten wil ander pandemiebeleid: “Tijd voor grondige evaluatie en bezinning”

Meer dan honderd academici, wetenschappers, artsen, juristen, psychologen, jeugdwerkers en kunstenaars hebben een ‘Wintermanifest voor een duurzaam pandemiebeleid’ geschreven. Daarin uiten ze hun “bezorgdheid over het gevoerde covid-beleid, de toenemende polarisering in de samenleving, en de bedreiging van de vrijheid van het wetenschappelijk, maatschappelijk en politiek covid-debat”.

Met hun opmerkelijk initiatief willen de ondertekenaars, onder wie Dave Sinardet, Dirk De Wachter, Heidi De Pauw, Ignaas Devisch, Rik Torfs, Saskia De Coster en Stany Crets, naar eigen zeggen “een open debat” forceren dat kan leiden tot “een beleid dat komaf maakt met tweedeling en polarisatie, en de nadruk legt op verbinding en respect. Een debat met de nodige zin voor nuance, met aandacht voor alle goed onderbouwde wetenschappelijke en maatschappelijke standpunten, ook wanneer deze niet in alle opzichten overeenstemmen met de standpunten van de beleidsmakers of aangestelde experten”.

Het collectief benadrukt dat het “géén kritiek” beoogt op specifieke personen, zoals de virologen en epidemiologen, en dat het “begrip toont voor de bijzondere uitdagingen die zich initieel stelden. Maar na bijna twee jaar aanhoudende crisis, en een jaar nadat de coronavaccins beschikbaar werden, vinden we het tijd voor een grondige evaluatie en bezinning, met als doel een nog jaren aanslepend jojobeleid en een verdere polarisering te voorkomen”.

(krs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER