Archiefbeeld ter illustratie
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Hoog tijd dat schaamte van kamp verandert": Marokkaanse studentes klagen seksuele intimidatie door professoren aan

In Marokko is een professor van de universiteit van Settat tot twee jaar cel veroordeeld wegens seksuele intimidatie. Het is de eerste uitspraak sinds de start van de #MetooUniv-beweging, waarbij Marokkaanse universiteitsstudentes al maandenlang op sociale media getuigen over seksuele intimidatie door professoren. Ook andere docenten zijn intussen aangeklaagd. "Maar er is nog werk aan de winkel", zegt Narjis Benazzou van het vrouwencollectief Moroccan Outlaws.

De professor van de universiteit van Settat, in het westen van Marokko nabij Casablanca, werd ervan beschuldigd dat hij zijn studentes goede cijfers had beloofd in ruil voor seks. Hij is nu veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar.

De veroordeling is opvallend, want in Marokko komen aanklachten wegens seksuele intimidatie volgens mensenrechtenactivisten maar zelden voor de rechtbank. Vaak worden de slachtoffers zelf in het verdomhoekje geplaatst of zelfs veroordeeld op basis van een wet die seks buiten het huwelijk verbiedt.

De uitspraak over de professor uit Settat komt er nadat Marokkaanse universiteitsstudentes al maandenlang hun getuigenissen over seksuele intimidatie door professoren op sociale media hebben gedeeld, onder de hashtag #MetooUniv.

Die beweging kwam op gang nadat verschillende docenten van de universiteit van Settat beschuldigd waren van seksueel wangedrag. Whatsappberichten waarin een docent in ruil voor seks goede punten beloofde, werden toen in de media openbaar gemaakt.

Liberalere wetgeving?

Andere studentes getuigden nadien over soortgelijke gevallen van seksuele intimidatie op verschillende universiteiten. "Op onze pagina, maar ook op andere sociale media kwamen honderden getuigenissen binnen, uit Oujda, Tanger, Casablanca, Marrakech", zegt Narjis Benazzou van het vrouwencollectief Moroccan Outlaws aan VRT NWS. "Allemaal vertellen ze hetzelfde: seksuele intimidatie, chantage, en soms ook aanranding en seksueel geweld in het schoolse of universitaire milieu."

Benazzou en andere Marokkaanse mensenrechtenactivisten roepen studentes op om dergelijke zaken vooral te blijven aanklagen. "Iedereen wist wie zich schuldig maakte aan dergelijk gedrag, maar niemand durfde erover te praten. Jonge meisjes waren bang voor hun toekomst en voor hun familie", zegt Benazzou. "Het was hoog tijd dat de schaamte van kamp verandert."

Hoog tijd dat de schaamte van kamp verandert

Sinds de start van #MetooUniv zijn al verschillende docenten gearresteerd ontslagen en aangeklaagd. "We hopen dat die stappen niet enkel dienen om de publieke opinie te sussen", zegt Benazzou. "Want er is nog werk aan de winkel: een nationaal nummer creëren waarop dergelijke feiten kunnen worden gemeld, aanspreekpunten in universiteiten en vooral: mogelijk maken dat vrouwen een klacht indienen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken. Maar daarvoor is een herziening van de Marokkaanse strafwet nodig."

Benazzou en andere activisten hopen dat de liberale regering die nu aan de macht is, de wet over seks buiten het huwelijk zal afschaffen. De nieuwe regering maakte eerder al bekend dat ze van plan is om het hele strafwetboek tegen het licht te houden.

Meest gelezen