© BFM

Nederlander (21) die werd doodgeschoten zat in laatste fase voor vrijlating, vakbond kwaad over behandeling politie

Brecht -

Kenneth B., de 21-jarige Nederlandse gevangene die woensdag werd doodgeschoten in Sint-Lenaarts, zat in de laatste fase van zijn behandeling voor hij zou worden vrijgelaten. Dat blijkt uit een verklaring van de Nederlandse minister van Rechtsbescherming. Politievakbond NSPV spreekt intussen van een schandalige behandeling van de betrokken politiemensen. Tijdens hun verhoor door het Comité P werden ze van hun vrijheid beroofd.

sare, vdaa, nelo, jtp

LEES OOK. Politie schiet Nederlander (21) dood in Sint-Lenaarts

De dodelijke schietpartij van woensdag in Sint-Lenaarts werd gekwalificeerd als onopzettelijke doding. De vijf betrokken politiemensen van politiezone Noorderkempen werden ‘categorie 4 verhoord’, wat impliceert dat ze tijdens hun verhoor van hun vrijheid beroofd waren. Dat was volgens het Antwerps parket een praktische overweging. “Niemand is opgesloten, categorie 4 was de manier om iedereen zo snel mogelijk te verhoren met bijstand van een raadsman. Na het verhoor mocht iedereen naar huis.”

Bij politievakbond NSPV reageert men verontwaardigd.“Een schandalige behandeling”, zo vindt Luc Goos van vakbond NSPV. “Er is een protocol met het Comité P waarin is afgesproken om collega’s die bij een vuurwapenincident betrokken waren, een afkoelingsperiode van 24 uur te gunnen alvorens hen te verhoren. Zo’n schietpartij heeft echt wel impact en die 24 uur is bedoeld om te bekomen van alle emoties.”

 © BFM

Zwaar aangeslagen

“De onderzoeksrechter heeft in dit dossier totaal geen rekening willen houden met dat protocol en heeft opdracht gegeven om onze collega’s te arresteren voor de duur van het verhoor”, zegt Goos. “Waarom de onderzoeksrechter zo tekeer is gegaan, is niet duidelijk voor ons. Wou hij zijn gezag doen gelden? Was het omdat er zoveel politiemensen bij betrokken waren? Wij vinden dat hij ook rekening had moet houden met het menselijke aspect van die betrokken agenten.”

Volgens Luc Goos zijn zijn collega’s van de PZ Noorderkempen zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen. ”Ze zagen zich genoodzaakt om hun vuurwapen te gebruiken uit zelfverdediging. Daarna hebben ze geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, maar die betrokkene is zeer snel overleden. Zoiets grijpt een mens aan, ook al gaat het om een voortvluchtige die zijn wapen heeft getrokken in de richting van de politie.”

 © BFM

Drie uur afwezig

Behalve het onderzoek naar de omstandigheden rond de schietpartij op de Mallebaan loopt er ook een onderzoek naar de gijzeling van de twee personeelsleden van de jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Waarom Kenneth B. (21) in de jeugdgevangenis zat, is nog niet duidelijk. Mogelijk werd hij er behandeld voor een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening.

Opmerkelijk is wel dat B. in de laatste fase van de behandeling zat voor hij uiteindelijk zou worden vrijgelaten. Dat blijkt uit een brief van de Nederlandse minister voor Rechtsbescherming Franc Max Weerwind aan de Tweede Kamer.

Kenneth B. had sinds augustus 2021 onbegeleid verlof en werkte tijdens de week buiten de muren van de jeugdgevangenis. Zijn werkgever verwittigde woensdag echter de inrichting omdat B. die dag drie uur afwezig was geweest.

Vuurwapen

Twee medewerkers gingen B. ophalen om terug naar de inrichting te brengen. Op de terugweg naar Den Hey-Acker haalde B. plots een vuurwapen boven. B. dwong de medewerkers om met hem naar België te rijden. In de buurt van de Vrijheid in Hoogstraten werden ze uit de wagen gezet. Daarop hebben de medewerkers direct de politie verwittigd, met de achtervolging en de dodelijke schietpartij als pijnlijke afloop.

Uit het onderzoek van zowel de Belgische als de Nederlandse politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland moet blijken hoe B. aan het vuurwapen is geraakt en wat voor wapen hij precies gebruikte. “Dat is nog een belangrijke vraag”, zegt het Antwerps parket.

 © BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen