© ATV

Honden knuffelen om examenstress te vergeten: het kan in deze Antwerpse hogeschool

Antwerpen -

Ondanks de examenperiode lopen de studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) er donderdag opvallend ontspannen bij, gelukzalig bijna. En dat is geheel te danken aan enkele snoezige viervoeters die te gast zijn in de Antwerpse hogeschool. De honden helpen studenten hun gedachten even te verzetten tijdens één van de meest stressvolle periodes van het jaar.

Jan Stassijns

Op elke campus zijn er vandaag honden aanwezig die naar hartenlust geknuffeld en geaaid kunnen worden. Een initiatief waarmee KdG haar studenten een opkikkertje wil geven. Met succes. “Hier word je toch meteen gelukkig van?”, reageert studente Julie May (20). “Ik moet straks mijn bachelorproef gaan verdedigen, maar dit helpt toch om even die stress te vergeten. Keileuk!”

Studenten Maud Borgers (20) en Julie May (20) met Oezo. ©  Walter Saenen

Ook studenten Maxine (19), Stien (19) en Caro (20) zijn gecharmeerd. “Wij hebben net ons laatste examen gehad”, zegt Caro. “Dit is een heel leuke beloning. Het helpt je gedachten te verzetten.”

Het aanzuigeffect is enorm. Do O’s en A’s galmen door de inkomhal van campus Zuid in de Brusselstraat. De honden trekken de aandacht van elke student die binnenkomt en laten zich ongegeneerd verwennen door de vele knuffels. Wifi, de hond van Tom Anthoni, is één van hen. “Ik ben een computernerd, vandaar de naam”, lacht Tom. “Het is ongelofelijk om te zien hoe iedereen hier open bloeit en spontaan een glimlach op zijn gezicht krijgt wanneer ze de honden zien. En Wifi zelf geniet er ook van. Zeker en vast. Ik heb hem nu vier jaar en ik kan zijn signalen goed lezen. We hebben dus zeker aandacht voor hoe de honden zich voelen.”

Wifi met zijn baasje Tom Anthoni ©  Walter Saenen

De honden zijn ook niet willekeurig gekozen. Voor het initiatief werkt Kdg samen met AAP vzw, dat staat voor Animal Assisted Projects. “Wij leiden honden en hun baasjes op om op een verantwoorde manier dit soort bezoeken te doen”, zegt Joke Decru van AAP vzw. “Niet alle honden vinden dit leuk natuurlijk of kunnen om met deze drukte. Wij gaan ook op bezoek in woonzorgcentra of therapeutische centra en dat is een veel rustigere omgeving. Dat is dan weer meer geschikt voor andere honden. Wat wij proberen te doen is geluk verspreiden, mensen gelukkig maken. En dat lijkt hier goed te werken.”

Joke Decru van AAP vzw. ©  Walter Saenen

Uit onderzoek blijkt dat dieren een positief effect hebben op mensen. Zo komen er heel wat gelukshormonen vrij als je een hond aait. Je hartslag en bloeddruk dalen en er is een positieve invloed op je hersenen. Daarom willen ze bij KdG in de nabije toekomst nog een stapje verder. “Binnenkort snuffelt er op elke campus een campushond rond”, zegt Maarten Mengels van Kdg.” Dit doen we ook in samenwerking met AAP vzw. We kiezen niet voor een inwonende campushond, maar eentje die geregeld op bezoek komt. Een vaste vrijwilliger zal met een hond per campus langskomen. Momenteel zijn we aan het bekijken welke honden het beste matchen met KdG en tegen eind maart zouden deze dan een vaste waarde op elke campus moeten zijn.”

 ©  Walter Saenen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER