Een tijger, Patrick Janssens en een GVA-journalist: het Antwerpse politieke schandaal waar je nooit eerder iets over hoorde

Rond de millenniumwende speelde er zich in Antwerpen een politiek schandaal af dat de VISA-affaire doet verbleken. De doofpotoperatie werd blootgelegd na een knap staaltje onderzoeksjournalistiek van Gazet van Antwerpen-journalist Flor Driessens. Alvorens je nu denkt iets gemist te hebben: zowel het ‘schandaal’ als de GVA-journalist zijn fictief en komen uit de koker van de mensen van Het Geluidshuis die er een fijne podcast rond maakten. Een opvallende rol daarin is weggelegd voor voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens die erin zichzelf speelt.

Jonas Rosquin,

Parallel heet de podcastreeks die afgelopen week te beluisteren was op Radio 1. Het gezelschap Het Geluidshuis, gevestigd in Antwerpen, maakte vijf audiodocumentaires, waarin telkens een fictief stukje Belgische geschiedenis werd opgerakeld aan de hand van onder meer interviews met zogezegde getuigen.

“Radio 1 klopte destijds bij ons aan met de vraag of we een fictie-podcastreeks konden maken die in de geest en identiteit van de zender paste. Zo kwamen we op het idee om met het thema ‘fake news’ aan de slag te gaan”, vertelt Pieter-Jan Vinckx van Het Geluidshuis.

(lees hieronder verder)

Beluister het hoorspel ‘Tijger’ via de website van Radio 1, of via Spotify:

In de aflevering Tijger wordt een belangrijke politieke gebeurtenis blootgelegd die zich afspeelde rond de eeuwwisseling in Antwerpen. Dat je het in Keulen hoort donderen, heeft er alles mee te maken dat de timing van de publicatie van het onderzoekswerk in Gazet van Antwerpen niet heel goed gekozen was. Op die dag in het najaar van 2008 drukte de verkiezing van president Barack Obama immers alle ander nieuws naar de achtergrond.

Hoofdingrediënten van het smeuïge verhaal zijn – zonder al te veel te willen weggeven – exotische dieren, de millenniumbug, beleidsmakers die in een paniekreactie verkeerde beslissingen nemen en een volhardende journalist van uw krant.

Een opvallende rol in het fictieve hoorspel is weggelegd voor Patrick Janssens, burgemeester in Antwerpen tussen 2003 en 2012, bij wie het koud zweet uitbreekt wanneer de zogezegde doofpotoperatie naar buiten dreigt te komen.

Geen millenniumbug-schandaal in Antwerpen

“Ik ken de mensen van Het Geluidshuis een beetje en mijn kinderen hebben altijd genoten van hun luisterspelen. Uit sympathie, en ook omdat ze op het Kiel gevestigd zijn, ben ik dan ook met plezier ingegaan op hun vraag om een rol te spelen in dit verhaal”, zegt Patrick Janssens als we hem vragen hoe de makers hem overstag deden gaan om voor één keer nog eens in de huid van burgemeester van Antwerpen te treden.

Het moet gezegd, Janssens speelt zijn rol geloofwaardig, als is hij een ervaren stemacteur. “Wel ja, het ging eigenlijk allemaal vrij eenvoudig. Het script (van scenarist Koen Van Deun, red.) zat goed in elkaar. Ik heb enkel een paar dingen geherformuleerd zodat het meer klonk zoals ik het in mijn eigen woorden zou zeggen. In twee of drie takes stond het er allemaal op.”

Voor een nieuwe carrière als stemacteur lijkt Patrick Janssens echter te passen. “Ik zeg standaard ‘nee’ als ze mij vragen om te deel te nemen aan dit soort dingen, tenzij het echt goed zit of naturel overkomt. Dat was hier het geval. Ik denk ook niet dat ik me hiermee in de problemen breng, want het mag wel voor iedereen duidelijk zijn dat het hier puur om fictie gaat. Een millenniumbug-schandaal is er in Antwerpen dus nooit geweest, dat kan ik u verzekeren”, lacht de voormalige Antwerpse burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER