Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsSport

Novak Djokovic gaat in beroep tegen intrekken visum in Australië

Novak Djokovic.Beeld Photo News

Novak Djokovic grijpt zijn laatste strohalm om alsnog te kunnen deelnemen aan de Australian Open. De Servische toptennisser gaat in beroep tegen de beslissing van Australisch minister van Immigratie om zijn visum in te trekken. Zondag vindt de zitting plaats. In afwachting van een definitieve uitspraak wordt hij zaterdag in hechtenis geplaatst.

en

Djokovic wilde op het toernooi in Melbourne, dat maandag van start gaat, het absolute record van 21 grandslamtitels pakken. Maar immigratieminister Alex Hawke wendde zijn ‘persoonlijke bevoegdheid’ aan om Djokovic alsnog de toegang tot het land te ontzeggen.

Het besluit van Hawke kwam nadat de organisatie van het tennistoernooi Djokovic op donderdag had opgenomen in de loting, ondanks de onzekerheid over zijn verblijf. De loting bepaalde dat Djokovic het in de openingsronde moest opnemen tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic.

Tijdens een spoedzitting die ‘s avonds laat in Australië bijeen werd geroepen bevestigden de advocaten van Djokovic dat ze in beroep gaan tegen de beslissing om de Serviër uit het land te zetten. Zondagavond Belgische tijd vindt de zitting plaats en wordt het lot van Djokovic definitief bezegeld. Zaterdag wordt hij tijdelijk gearresteerd.

Bij aankomst in Australië werd de 34-jarige tennisser vorige week donderdag door de douane tegengehouden omdat hij niet kon aantonen waarom hij over een ‘medische vrijstelling’ voor de strenge inreisregels beschikte. Djokovic werd daarop vastgezet in een quarantainehotel.

Inreisformulieren 

In principe laat Australië enkel reizigers binnen die volledig gevaccineerd zijn, maar voor dit grandslamtoernooi kon voor tennissers een uitzondering worden gemaakt. De ongevaccineerde Djokovic veronderstelde dat hij aan alle voorwaarden voor zo’n uitzonderingspositie had voldaan. Na een brief van de Australische tennisbond dacht Djokovic dat een eerder doorgemaakte coronabesmetting hem een vrijstelling voor de vaccinatieverplichting gaf.

Pas op het vliegveld in Melbourne ontdekte Djokovic dat de tennisbond hem verkeerd had geïnformeerd. Volgens de regering was een recente besmetting geen reden voor een medische vrijstelling. Daarop werd Djokovic’ visum ingetrokken.

Lees ook

Asielzoekers vaak jarenlang vast in Australië: ‘Ik hoop dat Djokovic de wereld vertelt over onze uitzichtloze situatie’

Australië heeft geen compassie met ‘Novax’ Djokovic: het conflict dat iedereen zag aankomen

Maandag oordeelde de rechter in een door Djokovic aangespannen beroepszaak dat de regering dat niet had mogen doen. De rechter kon niet bedenken wat Djokovic “nog meer had kunnen doen” om aan te tonen dat zijn medische vrijstelling in orde was. Bovendien kreeg Djokovic te weinig tijd om op het intrekken van zijn visum te reageren.

Maar in de dagen daarop moest Djokovic toegeven dat zijn inreisformulieren onjuist waren ingevuld, waarop de migratieminister een extra onderzoek instelde. Zo stond er ten onrechte dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. In die periode werd hij echter nog in onder meer Spanje en de Servische hoofdstad Belgrado gesignaleerd.

Het opgeven van valse of misleidende informatie is strafbaar in Australië. Op sociale media schreef Djokovic dat het om een menselijke fout gaat en dat zijn begeleidende team de formulieren “zeker niet opzettelijk” foutief zou hebben ingevuld.

Uit door de rechtbank vrijgegeven documenten, waaronder de verklaring die Djokovic onder ede aflegde, werd overigens definitief duidelijk dat de tennisser zich niet heeft laten vaccineren. De afgelopen maanden wilde hij daarover geen uitspraken doen: hij vond het een persoonlijke zaak. Wel heeft Djokovic zich altijd uitgesproken tegen vaccinaties.

De Australian Open begint op maandag 17 januari. Vorig jaar won hij het toernooi voor de negende keer. Als hem dat ook een tiende keer was gelukt, komt hij op in totaal 21 grandslamtitels. Daarmee zou hij de nieuwe mannelijke wereldrecordhouder worden. Momenteel hebben zowel Djokovic als Rafael Nadal en Roger Federer 20 titels op hun naam staan.

Tijdens een spoedzitting die ‘s avonds laat in Australië bijeen werd geroepen bevestigden de advocaten van Djokovic dat ze in beroep gaan tegen de beslissing om de Serviër uit het land te zetten. Zondagavond Belgische tijd vindt de zitting plaats en wordt het lot van Djokovic definitief bezegeld. Zaterdag wordt hij tijdelijk gearresteerd.