Zware cyberaanval op overheidsinstellingen Oekraïne

Oekraïne is getroffen door een zware cyberaanval. Verschillende systemen van de overheid liggen plat door een computervirus. Ook de site van het crisiscentrum in Oekraïne is getroffen. De Oekraïense overheid zegt dat het nog niet duidelijk is wie er achter de cyberaanval zit, maar ze wijzen erop dat Rusland in het verleden al eerder zulke aanvallen uitvoerde. 

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn het slachtoffer geworden van een grootschalige cyberaanval. De aanval is nog niet opgeëist, maar vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen Kiev en Moskou. Rusland heeft zo'n 100.000 militairen verzameld bij de grens met Oekraïne. Volgens Rusland gaat het om een oefening. Gesprekken tussen Rusland, de VS en de NAVO leverden voorlopig niets op.

Websites preventief platgelegd

"De officiële website van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is preventief gesloten door de globale aanval die plaatsvond in de nacht van 13 op 14 januari", schrijft het ministerie op Facebook. Websites van andere ministeries zijn ook ontoegankelijk.

Wie de websites van onder meer het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt, ziet een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools waarin staat dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en openbaar zullen worden gemaakt.

Oekraïne vreest een inval van Rusland en traint zijn militairen met anti-tank wapens
Ukrainian Defense Ministry Press Service

Niet duidelijk wie achter cyberaanval zit, Rusland wel in vizier

Wie achter de aanvallen zit, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de regering heeft Rusland wel al eerder cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraïne.

De boodschap op gehackte sites eindigt met de cryptische mededeling dat het gaat om wraak voor "Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen". Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio's in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortkomende Oekraïense Verzetsleger waren extreemrechtse organisaties voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rusland verzamelde zo'n 100.000 militairen bij de grens met Oekraïne
Russian Defense Ministry Press Service

Rusland heeft al eerder cyberaanvallen uitgevoerd op westerse doelwitten, onder meer om zo verkiezingen te beïnvloeden. Algemeen wordt aangenomen dat een gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne vooraf zal worden gegaan door cyberaanvallen die de infrastructuur in Oekraïne zouden ontwrichten. 

NAVO schiet ter hulp

De NAVO schiet Oekraïne daarom te hulp om de cyberaanval van vandaag en eventuele volgende af te slaan. Specialisten van de NAVO in Brussel wisselen informatie uit met Oekraïense collega's en experts uit NAVO-landen assisteren ook ter plaatse, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De NAVO-topman veroordeelt de aanval "krachtig". "De komende dagen zullen de NAVO en Oekraïne een overeenkomst tekenen over het uitbreiden van de cybersamenwerking", aldus Stoltenberg. Die zou Oekraïne onder meer toegang bieden tot het platform waarin NAVO-landen informatie delen over cyberaanvallen.

Meest gelezen