OPROEP. Ga je bewust de verwarming minder laten draaien of meer gebruikmaken van kachel door stijgende energieprijzen?

Nu de energieprijzen nooit geziene hoogtes bereiken, wordt het voor vele gezinnen nadenken hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen. De steigerende prijzen zouden zelfs nog een aantal jaren kunnen aanhouden.

LEES OOK. Al jouw vragen over de energiefactuur: “Ja, er is genoeg aardgas. Maar niet in Europa”

De Vlaamse Energieregulator VREG berekende op basis van de huidige marktprijzen dat de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin oploopt tot 1.700,82 euro voor elektriciteit en 3.660,22 euro voor gas, btw inbegrepen. Met een tarief van 6 procent zou de btw voor elektriciteit dalen van 292 naar 95 euro, voor gas zou die dalen van 630 naar 206 euro.

Volgens Test Aankoop is stralingsverwarming niet geschikt om te besparen, zeker niet bij langdurig verbruik. Om het exact te berekenen, moet je weten welk vermogen je verwarmingstoestel heeft en hoeveel aardgas je verbruikt tijdens een dagje thuis. De gemiddelde kilowattuurprijs is momenteel 0,16 euro voor aardgas en 0,49 euro voor elektriciteit. Zelfs mét zonnepanelen is het overigens niet zeker dat de weegschaal overhelt naar elektriciteit: tijdens de wintermaanden wekken die niet noodzakelijk genoeg energie op om zo’n kachel van stroom te voorzien.

LEES OOK. Wetstraat haalt bazooka van btw-verlaging boven tegen torenhoge energiefacturen: is dat eerlijk? En wat betekent dat voor jouw portemonnee?

Ga je bewust de verwarming minder laten draaien of meer gebruikmaken van een kachel? En zou je ons daar meer over willen vertellen?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER