© Photo News

Tom Boonen verklaart valpartij en opgave: “Renner voor mij deed het domste wat je kan doen”

Tom Boonen zal de Omloop Het Nieuwsblad nooit winnen. Hij stapte uit de wedstrijd na twee ongelukkige valpartijen. Lichamelijke schade liep hij gelukkig niet op.

md, sdv

Boonen was eerst op een vreemde manier ten val gekomen aan de Haaghoek, zonder dat er iemand anders bij betrokken was. De ex-wereldkampioen lag even op het beton, maar stond terug recht en kroop hoofdschuddend terug op de fiets. “Die eerste valpartij was erg dom. Die kwam er gewoon door gebrek een vakkennis en metier van een jonge renner”, verklaarde Tom Boonen achteraf. “Ik zat in de derde positie voor de bocht en keek één seconde naar links om te kijken of iedereen goed mee was en plots stuurt de jongen voor mij helemaal van de rechterkant naar de linkerkant van de baan. Dat is echt het domste wat je kan doen. Dat is zoals met een vrachtwagen zonder te kijken helemaal van rechts naar links gaan en terug. Ik heb bij die val mijn knie en schouder bezeerd, maar toen ik doorreed had ik er niet al te veel last van.”

Boonen kon weer aansluiten bij het peloton, maar het liep andermaal mis op zo’n 60 kilometer van het einde. “Wat er bij die tweede valpartij gebeurd is weet ik niet. Ik ben daar niet gevallen, maar andere renners zijn wel op mij ingereden en mijn wiel en derailleur waren kapot. Ik moest wachten op een andere fiets, maar dat duurde drie minuten. Enkel Tony Martin zat toen nog bij mij. Op dat moment reden alle auto’s ons tegen een rotvaart voorbij. Dat was op leven en dood. Waarom zou ik daar nog iets riskeren? Het zag niet mee vandaag. Door omstandigheden zaten we de hele dag in het defensief. Het was een typische openingsklassieker: iedereen is een beetje over zijn toeren en veel jonge gasten hebben nog geen ervaring op de typische Vlaamse wegen. Dan krijg je zo’n situaties. Het is de allereerste keer ooit dat ik bij mijn vader in de auto ben gestapt. Morgen is er nog een dag. Ik ga alles doen om opnieuw de koers te winnen.”

Tornado Tom zal zijn carrière dus afsluiten zonder de openingsklassieker op zijn palmares. Hij was er vaak dicht bij, met tal van podiumplaatsen, maar winnen lukte nooit. Ook niet dit jaar.

LEES OOK: Tom Boonen en Omloop Het Nieuwsblad: een verhaal vol tegenslag

Lars Boom

Niet alleen Boonen moest vroegtijdig afstappen. De Nederlandse formatie LottoNLJumbo kwam ook gehavend uit dezelfde valpartij. Kopman Lars Boom moest de wedstrijd verlaten, samen met ploegmaat Tom Leezer. Ook de Nieuw-Zeelander Sam Bewley (Orica Scott) kon de wedstrijd niet afmaken na een zware val. Hij liep een knieblessure op en werd overgebracht naar het ziekenhuis. “Sam heeft enorm veel pijn aan de knie en kreeg de eerste zorgen toegediend van de wedstrijddokter. Die vond het raadzamer mijn renner ter controle te laten afvoeren naar het ziekenhuis”, stelt sportdirecteur Lorenzo Lapage.

Lukas Spengler (WB Veranclassic Aquality Project) viel in de nerveuze aanloop naar de Haaghoek. Net als Turgis (Cofidis) en Dempster (Israel Cycling Academy) moest hij al vroeg de wedstrijd verlaten.

Na amper 10 kilometer had ook Viacheslav Kuznetsov van Katusha-Alpecin er al de brui aan gegeven. Een mannetje minder voor kopman Alexander Kristoff en outsider Tony Martin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen