Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeopolitiek

VS: ‘Moskou zoekt voorwendsel voor invasie Oekraïne met geënsceneerde aanval op pro-Russische rebellen’

Een Oekraïense soldaat in een loopgraaf in de buurt van Donetsk.Beeld AP

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland ervan een voorwendsel voor een invasie in Oekraïne te willen creëren. Volgens Amerikaanse inlichtingen zouden Russische saboteurs een aanval op de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne willen ensceneren om Moskou een excuus voor een inval te geven.

Volgens Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft Rusland agenten naar Oekraïne gestuurd die getraind zijn in stedelijke oorlogvoering en die explosieven zouden kunnen inzetten tegen de rebellen. Vervolgens zou Oekraïne de schuld krijgen.

“We zijn bezorgd dat de Russische regering een invasie voorbereidt”, aldus Psaki. Het Witte Huis maakte geen nadere details bekend. Tegenover persbureau Reuters zei een Amerikaanse functionaris dat de inlichtingen waren gebaseerd op onderschepte communicatie en de observatie van bewegingen van mensen. Ook de Oekraïense regering is ervan overtuigd dat Rusland een voorwendsel voor een invasie wil creëren, berichtten Oekraïense media vrijdag.

Valse voorwendselen

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei vrijdag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten nog niet hebben vastgesteld of Rusland daadwerkelijk zal aanvallen. Maar volgens Sullivan bereiden de Russen zich wel voor op een invasie onder valse voorwendselen, mocht Poetin tot een aanval besluiten.

Volgens het Kremlin zijn de Amerikaanse berichten “ongefundeerd”. De Russen zeggen dat zij niet van plan zijn Oekraïne binnen te vallen. Niettemin zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrijdag wederom dat Rusland volgende week een schriftelijk antwoord van de VS en de NAVO op de Russische eisen verwacht. “Ons geduld raakt op”, zei Lavrov op een persconferentie.