Van avondje quizzen tot afterwork met kaas en wijn: voor deze feestjes ligt Britse premier Boris Johnson onder vuur

De Britse premier Boris Johnson staat al een tijdje onder druk door verschillende feestjes die hebben plaatsgevonden in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Voor welke feestjes krijgt Johnson het spervuur? Een overzicht.

De Britse premier Boris Johnson moet al wekenlang zich telkens verantwoorden voor bijeenkomsten in en rond zijn ambtswoning Downing Street 10. Heel wat Britten vinden het niet kunnen dat hij feestjes organiseerde terwijl heel wat mensen in de ziekenhuizen lagen. Ook Johnson zelf werd ziek door het coronavirus, al had hij naar eigen zeggen milde symptomen. 

Wat viel er te vieren in Downing Street 10? We zetten de feestjes even op rij.

Onderstaande data circuleren in de Britse media. De politie van Londen heeft, na de publicatie van het rapport van topambtenaar Sue Gray, aangekondigd dat ze acht vermeende feestjes verder zullen onderzoeken.

15 mei 2020

De Britse krant The Guardian verspreidt een foto waarop de premier te zien is in de tuin van zijn ambtswoning. De bijeenkomst zou dateren van 15 mei 2020, midden in de eerste nationale lockdown. In de tuin waren 19 mensen aanwezig, van afstand was er nauwelijks sprake. Volgens een woordvoerder ging het om een werkvergadering. Op de foto is ook te zien dat er alcohol werd gedronken. Verklaring: de vergadering vond buiten de gebruikelijke kantooruren plaats.

20 mei 2020

De Britse tv-zender ITV heeft een mail gepubliceerd van Martin Reynolds, de privésecretaris van Johnson. Daarin nodigde Reynolds een honderdtal medewerkers van Johnson uit voor een feestje in de tuin van Downing Street 10 om te genieten van “het prachtige weer”. De genodigden moesten wel hun “eigen drank meebrengen”. In totaal waren er zo’n 30 mensen aanwezig, waaronder Johnson en zijn vrouw Carrie.

Johnson heeft lange tijd die beschuldigingen ontkend. Deze week heeft hij in het Britse Lagerhuis dan toch toegegeven dat hij dat hij er zo’n 25 minuten aanwezig was. Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen en verontschuldigt zich (meermaals) daarvoor: “Ik had de mensen naar huis moeten sturen. We hebben dit slecht aangepakt en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid.”
18 juni 2020

In de zogenoemde “Cabinet Office”, wat je kan beschouwen als het secretariaat van de Britse regering, werd een kleine bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van het vertrek van een privésecretaris.

19 juni 2020

Boris Johnson werd 56 jaar, en om dat te vieren hadden een dertigtal medewerkers er niet beter op gevonden om in de namiddag te verzamelen in Downing Street 10, een verjaardagstaart mee te brengen en “Happy Birthday” te zingen. Ook Johnsons vrouw Carrie en interieurontwerper Lulu Lyttle waren present. De officiële verklaring luidt dat de premier er minder dan 10 minuten is geweest.

Boris Johnson met een verjaardagstaart gekregen van een school die hij die dag bezocht.
13 november 2020

Op deze dag nam de adviseur van Johnson, de omstreden Dominic Cummings, ontslag. Ook de communicatieverantwoordelijke Lee Cain verliet Downing Street 10. Verschillende bronnen zouden die avond luide muziek en geluid hebben gehoord uit het appartement van Boris Johnson en zijn vrouw Carrie. Een woordvoerder van de premier ontkent dat hij aanwezig was.

25 november 2020

Na afloop van een werkbijeenkomst zouden zo’n 24 ambtenaren verzameld hebben voor een borrel, achteraf bestempeld als “een geïmproviseerd drankje rond hun bureau”.

27 november 2020

Engeland was nog altijd in een tweede zware lockdown. Ondertussen zou er in Downing Street 10 een afscheidsfeestje zijn gehouden voor een medewerkster Volgens verschillende Britse media heeft Johnson daar een speech gehouden. Hij zou ook gezegd hebben dat er veel mensen aanwezig zijn op het feestje, waarna hij vertrok om verder te werken.

10 december 2020

Het ministerie van Onderwijs organiseerde een bijeenkomst om het personeel te bedanken voor hun werk tijdens de pandemie. Volgens het ministerie hadden de aanwezigen zelf drankjes en hapjes meegenomen en waren er geen externe gasten of ondersteunend personeel uitgenodigd. Ook toenmalig minister van Onderwijs, Gavin Williamson, was aanwezig en hield er een toespraak.

Gavin Williamson, ex-staatssecretaris van onderwijs
14 december 2020

Het team van Shaun Bailey, de kandidaat-burgemeester van Londen van de Conservatieve Partij, heeft een “ongeoorloofde sociale bijeenkomst” gehouden met ruim 24 partijmedewerkers en vrijwilligers in haar hoofdkwartier in Westminster. Bailey is inmiddels teruggetreden als voorzitter van de Londense commissie voor politie en misdaad.

Shaun Bailey, kandidaat-burgemeerster Londen
15 december 2020

De Britse krant Daily Mirror heeft beelden gepubliceerd van een kerstquiz. Op de beelden is te zien dat premier Boris Johnson quizvragen voorleest, terwijl twee van zijn medewerkers aan zijn zijde zitten. De ene draagt een hoedje, de andere heeft een kerstslinger om de hals. Dat mocht toen niet volgens de richtlijnen. Toen mocht je alleen maar samenkomen voor professionele doeleinden, niet om kerstfeestjes te houden.

Volgens een woordvoerder van Downing Street ging het wel degelijk om een digitale quiz, op afstand. “Maar het personeel moest vaak op kantoor zijn om aan onze reactie op de pandemie te werken, dus zij die op kantoor waren zouden virtueel kunnen hebben deelgenomen aan hun bureau”, luidde het. Johnson zou zelf maar kort hebben deelgenomen aan de quiz.

16 december 2020

Net op de dag waarop toenmalig minister van Volksgezondheid Matt Hancock de Britse bevolking aanmaande om voorzichtig te zijn tijdens de feestperiode, organiseerde het personeel van de overheidsdienst Vervoer een kantoorfeestje. Het departement verontschuldigde zich achteraf en noemde het “ongepast” en een “inschattingsfout”.

17 december 2020

Een quiz houden in Downing Street 10 lijkt populair want op 17 december zou er nog een zijn georganiseerd voor medewerkers. De Britse openbare omroep BBC bericht dat het wel degelijk zou gaan om een feestje, want er waren uitnodigingen voor een “Christmas Party!” gestuurd naar een 15-tal mensen.

Het feestje werd gehouden in het kantoor van Simon Case, een topambtenaar. Case is kort na de bekendmaking van het feestje opgestapt. Want het was hij die de verschillende andere feestjes in en rond Downing Street moest onderzoeken. Hij zou zelf niet aanwezig geweest zijn op de quiz. Hij zou wel de deelnemers hebben toegesproken. Premier Johnson was hier niet op aanwezig.

queen alleen in kapel
18 december 2020

Opnieuw zou er een kerstfeestje zijn gehouden in Downing Street 10. Dat is lange tijd ontkend geweest. Eind vorig jaar wordt een video getoond op de tv-zender ITV van een “pseudo-persconferentie”. Daarin heeft toenmalige perswoordvoerder van de Britse premier Allegra Stratton toegegeven dat er wel degelijk een feestje was op 18 december 2020, met kaas en wijn en zonder sociale afstand. Premier Johnson zou op het feestje niet aanwezig zijn geweest.

Tijdens een vragenuurtje in het Lagerhuis kreeg Johnson een spervuur aan verwijten van de oppositie. De premier verontschuldigde zich, maar zei dat het geen feestje was en dat de regels niet werden geschonden.

Tijdens een “pseudo-persconferentie” praat Allegra Stratton haar mond voorbij. Kort na het uitlekken van de video neemt Stratton ontslag:
14 januari 2021

In Downing Street 10 werd een kleine bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van het vertrek van twee privésecretarissen.

16 april 2021

Twee afscheidsfeestjes vonden plaats op de vooravond van de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Het land was toen niet alleen in rouw, er golden toen ook strenge coronamaatregelen, waardoor de koningin helemaal alleen op de kerkbanken zit.

queen alleen in kapel

Medewerkers van Johnson zouden met een tas naar een nabij gelegen winkel gegaan zijn om daar drank te kopen. Volgens een aanwezige ging het om “een feestje met muziek.”

Het personeel van Downing Street 10 heeft ondertussen zijn excuses aangeboden aan de koningin. “Het is enorm spijtig dat dit gebeurd is in een periode van nationale rouw.” Premier Johnson zou zelf niet aanwezig zijn geweest op de feestjes.

26 mei 2021

Er werd een afscheidsfeestje georganiseerd in Downing Street 10.

Meest gelezen