Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBrussel

Man die 55-jarige vrouw op de sporen duwde in Brussel is aangehouden voor poging tot doodslag

Metrostation Rogier in Brussel. (14/01/2022)Beeld BELGA

De man die vrijdagavond een vrouw opzettelijk op de metrosporen duwde Brussel is door de onderzoeksrechter verhoord en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging tot doodslag. Dat meldt het parket van Brussel. De bestuurder kon nog net op tijd aan de noodrem trekken en een dodelijk ongeval voorkomen.

en

Opgelet, het gaat om schokkende beelden:

Video wordt geladen...

Het zou gaan om een 23-jarige Fransman. De verdachte werd na verhoor onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging tot doodslag. De onderzoeksrechter stelde ook een psychiatrisch deskundige aan, om de toestand van de verdachte na te gaan. In het belang van het onderzoek zal het parket van Brussel verder geen commentaar geven. Het slachtoffer was een 55-jarige vrouw.

Op camerabeelden van in het station is te zien hoe een man om 19.45 uur tussen enkele tientallen andere reizigers op het perron van metrostation Rogier staat te wachten. Net wanneer een metro het station binnen rijdt, duwt de man een nietsvermoedende vrouw op de sporen. “De metrobestuurder kon nog net op tijd remmen en kon daardoor een aanrijding voorkomen”, zegt An Van hamme, woordvoerder van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Op de beelden is duidelijk te zien dat het slachtoffer met haar hoofd op de sporen belandt. Het metrostel raakte de vrouw niet. Enkele omstanders halen haar van de sporen.

Volgens de eerste berichten had de vrouw geen ernstige verwondingen opgelopen hebben. Ze werd wel in shock afgevoerd. “Ook onze metrobestuurder verkeerde in shock en moest naar het ziekenhuis”, aldus nog Van hamme, die nog meegeeft dat de Brusselse vervoersmaatschappij geschokt is door het voorval.

Onderzoek

Na het incident werd de dienstverlening tussen de stations Elisabeth en Kunst-Wet een half uur onderbroken. Op bewakingsbeelden is te zien dat de verdachte klappen krijgt van een getuige en ook zelf op de sporen aan de andere kant van het perron lijkt te vallen. 

“De dader stak de metrosporen over en vluchtte vervolgens via één van de uitgangen van het metrostation”, klinkt het zaterdag bij Sarah Durant van het Brusselse parket. “Dankzij de verspreiding van de beelden van de verdachte binnen de politiediensten, werd hij enkele minuten later onderschept terwijl hij zich in het metrostation ‘De Brouckère’ bevond. Na verhoor door de politie werd hij ter beschikking gesteld van het parket.

Het onderzoek is nog lopend om de precieze toedracht van de gebeurtenissen en de beweegreden van de verdachte te kunnen achterhalen. Of de verdachte en het slachtoffer mekaar kennen, is niet duidelijk. Het parket wil voorlopig niet kwijt of de verdachte al gekend was bij de politie. Het slachtoffer kon na de nodige verzorging in het ziekenhuis naar huis. 

Ook de metrobestuurder heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten. “Hij is momenteel werkonbekwaam en wordt binnen de MIVB opgevangen”, aldus nog woordvoerder An Van hamme. “Tijdens hun opleiding leren metrobestuurders dat ze het metrostation aan lage snelheid binnen moeten rijden. Daardoor kon hij ook tijdig aan de noodrem trekken, waardoor een dodelijke aanrijding verleden werd.”