Satellietbeeld van de krachtige onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan, in de buurt van eilandstaat Tonga.
Volledig scherm
Satellietbeeld van de krachtige onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan, in de buurt van eilandstaat Tonga. © AP

Schokgolf van vulkaanuitbarsting bij Tonga bereikte ook België: “Luchtdruk schoot plots omhoog”

De krachtige uitbarsting van de onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga heeft geleid tot een enorme schokgolf die zelfs tot bij ons waarneembaar was. De schokgolf trok zaterdagavond tussen 20.00 uur en 21.00 uur over België en Nederland. Daarbij schoot de luchtdruk plots omhoog, om daarna weer een snelle duik naar beneden te nemen.

19 reacties

  • Pierre Vaneylen

    2 jaar geleden
    Ook veroorzaakt door de opwarming van de aarde of door ONZE CO2 uitsoot? Wacht nog op een eerste reactie van De Croo , want dit feit is veel spectaculairder dan de overstroming in de Vesdervallei...
  • Lucien Switten

    2 jaar geleden
    Iedereen heeft het over CO2 uitstoot. Maar wat met de stofuitstoot, die hier gekleurde zonsondergangen zal veroorzaken? Heeft die geen effect op de opwarming van de aarde (hier dus afkoeling)? Was er in de Middeleeuwen geen "kleine ijstijd" door zulk een fenomeen op grotere schaal? Kan de wetenschapsexpert dit ook eens toelichten?
  • Joost Mag Het Weten

    2 jaar geleden
    2 hectopascal ... Velen schijnen hier niet te beseffen dat dit maar om 1/500e of 0,002 bar verschil gaat in luchtdruk hee. 1 bar luchtdruk komt overeen met 1013,25 hectopascal. Om nu te spreken van een "enorme luchtdrukschommeling" is er ver over.
  • stefaan depraetere

    2 jaar geleden
    Nathalie, je moet die redenering omkeren. Als dergelijke uitbarsting amper een effect heeft op de globale CO2 niveaus, hoeveel CO2 moeten we als mens dan wel niet uitstoten om die gehaltes jaarlijke met ongeveer 3 ppm te laten stijgen? In de geologische geschiedenis waren enkel uitbarstingen die eeuwen duurden in staat om de CO2 gehaltes over langere tijd te laten stijgen, zoals die van de Siberische trappen. Dat zou je toch moeten aan het denken zetten over hoe enorm de menselijke uitstoot is?
  • Peter Van Dam

    2 jaar geleden
    Ik lees reacties die dit gebruiken om de uitstoot van de mens goed te praten. Het is niet omdat iets een bepaalde stof uitstoot in de natuur dat wij er als mens dan niet naar moeten kijken hé. Stel je voor dat je sluikstort ziet en dan zegt dat je je afval er maar gaat bij gooien want het ligt er toch al. Ben nu zelf geen expert op vlak van uitstoot, milieu of natuur, maar heb wel het verstand om te weten dat je geen olie op het vuur moet gooien en dat minder uitstoot sowieso beter is!