Helemaal aan de andere kant van de wereld, maar vulkaanuitbarsting in Stille Oceaan had ook tot bij ons gevolgen

Bijna veertien uur na de onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, in de Stille Oceaan, was de beving ook bij ons voelbaar. Dat zegt onze weerman Frank Deboosere. De uitbarsting was zo krachtig dat de rookwolken tot in de ruimte zichtbaar waren.

De Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, een onderzeese vulkaan op zo’n dertigtal kilometer van het eiland Fonuafo’ou (ook bekend als Falcon Island), dat bij Tonga hoort, barstte zaterdagochtend (Belgische tijd) uit. De uitbarsting duurde acht minuten. Inwoners van Tonga zeiden dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen. Zelfs op het 800 kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen, daar klonk het als een serie heftige donderslagen. De vulkaan bevindt zich ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, en zelfs inwoners van dat land zeiden op sociale media dat ze de uitbarsting konden horen.

Wereldwijd voelbaar

De uitbarsting van de onderzeese vulkaan is wereldwijd gevoeld. “Rond acht uur zaterdagavond werd plots een sterke stijging van de luchtdruk in ons land waargenomen. Later was er dan een stevige daling. Ook veranderde de wind plots lichtjes van windrichting. Een gevolg van de vulkaanuitbarsting in Tonga. Nochtans gaat het om één van de voor ons verst gelegen plaatsen in de wereld”, zegt Frank Deboosere.

“Zaterdag tussen 20 en 21 uur was er een schommeling van 1 hectopascal waar te nemen, het is van 1.025 naar 1.026 hectopascal gegaan en dan is het teruggevallen”, zegt ook weerman David Dehenauw.

Dehenauw noemt de waarneming wel opvallend. “Je ziet soms luchtdrukschommelingen bij windstoten, in een onweer, bij valwinden krijg je soms een piek van iets hogere druk die dan terug wegvalt als die valwind gedaan is. Door zo’n onderzeese beving of een vulkaanexplosie heb ik dat nog niet gezien. Waarschijnlijk is het al wel gebeurd, maar het viel ons nu op.”

 ©  AP

Schade

Op veel andere plaatsen heeft de uitbarsting schade aangericht. In Peru, zo’n 10.000 km ten westen van Tonga, werden bootjes door een vloedgolf op de kust geworpen. Een vloedgolf sloeg over de dijken. In de Verenigde Staten liepen in Californië onder meer lagergelegen parkings onder water door een vloedgolf.

Japan meldde intussen dat de tsunamiwaarschuwing opgeheven is, nadat de autoriteiten 210.000 inwoners gevraagd hadden om hoger gelegen gebieden op te zoeken. Voor de kust van Amami, een stad op de gelijknamige Amami-eilanden, werd een vloedgolf van 1,2 meter geregistreerd.

Volgens the ngo Save The Children Fiji waren er vloedgolven in Fiji en Vanuatu. Er is schade in de kustregio’s, maar er vielen geen dodelijke slachtoffers.

Ook in Nieuw-Zeeland is er schade. In Tutukaka, een kustplaatsje in de Northlands, de meest noordelijke regio van de eilandengroep, werden in de jachthaven verschillende boten verwoest, meldt de krant New Zealand Herald. Er zou voor miljoenen Nieuw-Zeelandse dollars aan schade zijn.

 ©  AP

(avh, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER