BP/PN/KMJ
Volledig scherm
PREMIUM
© BP/PN/KMJ

Corona zet tapkraan van kantine droog en dat voelen amateurclubs in portemonnee: “We verplaatsen jeugdwedstrijden om toch zoveel mogelijk mensen in die kantine te krijgen”

Covid heeft een impact op de financiën van negen op de tien amateurclubs. Dat blijkt uit een bevraging van ING bij 243 clubs in Vlaanderen. Naast een daling van de sponsorinkomsten, missen de clubs vooral de inkomsten uit hun kantine. Voor liefst 77 procent is de opbrengst uit die kantine de voornaamste bron van inkomsten. Hoe hard mist Vlaanderen die warme soep of die frisse pint na de voetbalwedstrijd van zoon, dochter of eerste elftal? En wat zijn de gevolgen? Wij zetten ons aan de toog van drie voetbalkantines.

  1. LEVENSVERHAAL. Bert ‘Bèr’ Schoofs (98) was de oudste bakker van het land: “Papa’s geschrift was onleesbaar, maar zijn taarten... wát een millimeterwerk”
    PREMIUM

    LEVENSVER­HAAL. Bert ‘Bèr’ Schoofs (98) was de oudste bakker van het land: “Papa’s geschrift was onleesbaar, maar zijn taarten... wát een millimeter­werk”

    “Toen hij 92 jaar was, vonden we het tijd voor hem om te stoppen in de bakkerij. Maar eigenlijk hadden we hem moeten laten doorgaan.” Twee weken geleden ging de oudste bakker van het land op 98-jarige leeftijd heen. Bakker Bert Schoofs uit Zonhoven – ook wel bekend als bakker Bèr – had een rijk gevuld leven dat hem van Limburg naar Brussel en terug bracht. “Éclairs en rijsttaartjes, dat vond hij te gewoontjes. Verfijnde patisserie was helemaal zijn ding”, vertelt zoon Luc Schoofs. Een portret van een vakman die een meester was in zijn stiel, maar ook enorm van het leven genoot en zelfs vorig jaar nog op de weide van Pukkelpop stond.
    Zonhoven
  2. Bob Cools, oud-burgemeester van Antwerpen, wordt 90 én heeft nog altijd duidelijke mening: “Als De Wever dat doet, is hij politiek dood”
    PREMIUM

    Bob Cools, oud-burgemees­ter van Antwerpen, wordt 90 én heeft nog altijd duidelijke mening: “Als De Wever dat doet, is hij politiek dood”

    “Die (seksistische) uitspraak van Conner Rousseau over een vriendin in dat café: nooit gedacht dat een kandidaat-premier zoiets brutaals zou zeggen.” Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools wordt uitgerekend vandaag 90 jaar, maar blijft onvermoeibaar verontwaardigd. Wij spraken hem over de staat van ’t stad en zijn politieke erfenis, maar ook over migratie. En als toemaatje: een idee voor een grootse expo in 2030. Vier uur lang, in het appartement op Linkeroever waar hij al 55 jaar lief en leed deelt met echtgenote Jacky. “Toen ik burgemeester was, heb ik één grote fout gemaakt.”
    Antwerpen
  1. “Voor Arne (22) komt het te laat, maar hopelijk kunnen we anderen helpen": familie en vrienden schenken 35.000 euro voor onderzoek naar zeldzame bloedziekten
    PREMIUM

    “Voor Arne (22) komt het te laat, maar hopelijk kunnen we anderen helpen": familie en vrienden schenken 35.000 euro voor onderzoek naar zeldzame bloedziek­ten

    “Het verhaal van Arne heeft veel mensen geraakt.” Familie en vrienden van Arne Torremans (22), die in juni 2023 aan de gevolgen van een zeldzame bloedziekte stierf, schenken 35.000 euro aan het fonds ‘Onderzoek Zeldzame Bloedziekten’. Dat geld kwam er na een evenement in februari, dat een overdonderend succes werd. “We overhandigen het geld aan een professor van het UZ Leuven”, klinkt het trots. Een professor die meteen ook een persoonlijke band met Arne had, zo blijkt.
    Turnhout, Hoogstraten
  2. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.