Recordgroei voor Chinese economie in 2021, maar koopdrift gezinnen koelt af

De jongste economische cijfers uit China laten een groeivertraging zien. De grote vraag: kan Peking de komende maanden de motor aan de praat houden?

De Chinese economie klokt volgens de maandag gepubliceerde overheidscijfers af op een indrukwekkende groei van 8,1 procent in 2021. Dat is het hoogste niveau in tien jaar, uiteraard wel na het door corona geteisterde jaar 2020.

Toch zijn daarmee niet alle donderwolken verdreven. Het bruto binnenlands product groeide immers beduidend trager in het vierde kwartaal, slechts met 4 procent op jaarbasis, wat naar Chinese maatstaven een laag groeicijfer is.

Er zijn aanwijzingen dat de Chinese gezinsbestedingen vaart verliezen: de detailhandelsverkopen in China groeien nog wel, maar in een steeds lager tempo. De verkopen stegen in december met 1,7 procent in vergelijking met een jaar eerder, tegenover 3,9 procent in november en 4,9 procent in oktober. Als je december met november vergelijkt, is er zelfs sprake van een lichte daling.

Aan de productiekant is een ander beeld te zien: alles lijkt alles op volle toeren te draaien. De Chinese industriële productie is in december in een hoger tempo gestegen, en ook sterker dan voorzien. De productie steeg met 4,3 procent, na een plus van 3,8 procent in november. Economen hadden voor december gerekend op een productiestijging van slechts 3,6 procent.

Wat brengt 2022?

Volgens analisten hangt het verdere verloop af van verscheidene factoren.

  • Vooreerst is er de aanslepende vastgoedcrisis door de financiële problemen van immobiliënreus Evergrande.
  • Maar ook het “zero-Covid” beleid van de Chinese regering speelt een belangrijke rol. Als Peking voor de harde lijn blijft kiezen, kan dat de gezinsbestedingen parten spelen.
  • De verwachting is wel dat de Chinese overheid via stimulusplannen en renteverlagingen zal maken dat de groei niet helemaal ineeenzakt. De Chinese centrale bank verlaagde maandag meteen al twee richtinggevende rentetarieven, de eerste verlaging in twee jaar.

“De neerwaartse druk op de groei zal in 2022 aanhouden”, schrijft de denktank Oxford Economics in een eerste reactie.

“We verwachten dat de vastgoedactiviteit pas in de tweede jaarhelft weer enigszins herstelt. Bovendien denken we dat China zijn nultolerantiebenadering voor Covid op zijn vroegst eind 2022 zal versoepelen. Als gevolg hiervan verwachten we dit jaar een tegenvallende consumptiegroei, vooral in de eerste jaarhelft.”

(lb)

Meer