AFP or licensors

Gewezen president Petro Porosjenko is teruggekeerd naar Oekraïne, waar hem rechtszaak wacht

De gewezen Oekraïense president Petro Porosjenko is vanochtend na een verblijf in het buitenland teruggekeerd naar Oekraïne. Daar moet hij voor de rechter verschijnen op verdenking van hoogverraad. Porosjenko wordt ervan beschuldigd commerciële activiteiten van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te hebben gesteund. Hij ontkent de aantijgingen en spreekt van een politiek proces.

Porosjenko, die sinds vorige maand op bezoek was in verschillende Europese hoofdsteden, kwam vanochtend met het vliegtuig vanuit Warschau (Polen) aan in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij werd op de luchthaven opgewacht door duizenden aanhangers.

Bekijk hier de beelden van de aankomst van Petro Porosjenko.

Videospeler inladen...

Porosjenko werd meteen naar de rechtbank gebracht, die zal beslissen over een voorlopige hechtenis in afwachting van zijn proces. De gewezen president werd vorige maand in beschuldiging gesteld wegens hoogverraad. Tijdens zijn presidentschap zou hij grote hoeveelheden steenkool hebben aangekocht bij pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, met wie zijn eigen leger in oorlog was. Het Donjetskbekken, een van de afgescheurde regio's onder Russische controle, heeft belangrijke steenkoolmijnen en zware industrie. 

"Politiek proces"

Porosjenko ontkent de aantijgingen en zegt dat het gaat om een politiek proces. Volgens Porosjenko wil zijn opvolger en politieke rivaal Volodimir Zelenski met de zaak de aandacht afleiden van de werkelijke problemen waarmee Oekraïne kampt. Sinds hij president-af is, zijn tegen Porosjenko verschillende rechtszaken ingeleid, maar tot een veroordeling kwam het nog niet.

AFP or licensors

"De autoriteiten zijn bang voor ons", sprak Porosjenko zijn aanhangers toe. "Ze richten hun inspanningen niet op de verdediging van het land tegen de (Russische) agressor, maar op de strijd tegen de oppositie". Porosjenko verwees daarmee naar de toenemende spanningen met Rusland, dat de voorbije maanden tienduizenden militairen heeft verzameld aan de grens met Oekraïne. 

Porosjenko riskeert 15 jaar cel

Porosjenko, een van de rijkste oligarchen van Oekraïne, werd president in 2014, nadat de toenmalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj het land was uitgevlucht na de Maidanprotesten. Porosjenko koos voor een anti-Russische koers.

Zijn presidentschap liep van 2014 tot 2019, de periode waarin Russische troepen het Krimschiereiland bezetten en pro-Russische rebellen de regio's Loehansk en Donetsk in het oosten van het land afscheurden.

Ook na zijn presidentschap weegt Porosjenko nog zwaar in Oekraïne, door zijn rijkdom en zakelijk imperium. Zijn kapitaal is door het zakenblad Forbes geschat op 1 miljard dollar. Hij vergaarde het met zijn snoepgoedbedrijf Roshen, dat filialen heeft in Rusland, Litouwen en Hongarije en hem de bijnaam "chocoladekoning" opleverde.

Als hij veroordeeld zou worden, riskeert hij tot 15 jaar cel.

Meest gelezen