Copyright FeatureChina 2022

China kent hoogste aantal coronabesmettingen in 2 jaar, 3 weken voor begin Winterspelen

China noteert het hoogste aantal coronabesmettingen op 1 dag sinds het begin van de pandemie 2 jaar geleden. Door de strenge aanpak is dat aantal nog altijd beperkt tot enkele honderden nieuwe gevallen per dag. Maar het doet vragen rijzen over de haalbaarheid van China's "zerocovidaanpak", zeker nu de besmettelijke omikronvariant ook China heeft bereikt.

223 coronabesmettingen werden er gisteren officieel geteld in heel China. Het gaat om symptomatische gevallen, want mensen die geen symptomen hebben worden niet meegeteld in de statistieken. Dat cijfer is het hoogste aantal besmettingen op 1 dag sinds de eerste uitbraakgolf, 2 jaar geleden.

De meeste besmettingen deden zich voor in de havenstad Tianjin, 150 kilometer ten oosten van Peking. Alle verbindingen tussen Tianjin en Peking zijn intussen opgeschort. Ook in Peking werd vorig weekend 1 besmetting vastgesteld, met de nieuwe omikronvariant. Meteen werd een hele wijk in quarantaine geplaatst en werden duizenden mensen getest. Voorlopig blijft het daar - officieel - bij 1 besmetting

Chinese Muur dicht

Toch gelden ook in Peking steeds strengere coronamaatregelen. Zo moet iedereen die vanuit een andere stad naar de hoofdstad reist een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Een aantal toeristische trekpleisters, zoals een drukbezocht deel van de Chinese Muur en de Tibetaanse tempel in Peking zijn gesloten. Aan de inwoners van Peking wordt verzocht om in de stad te blijven.

Volgens de autoriteiten is het alleenstaande geval in Peking een 26-jarige vrouw die de afgelopen weken niet buiten Peking is geweest. Ze zou de besmetting hebben opgelopen via een postpakketje. In sommige wijken in Peking moeten mensen die recent post uit het buitenland hebben ontvangen daarom allemaal een pcr-test afleggen.

Lagere economische groei

Intussen worden steeds meer vragen gesteld over de prijs van China's "zerocovidaanpak", die met de besmettelijke omikronvariant steeds moeilijker vol te houden is. De strenge lockdowns, vooral in havensteden zoals Tianjin, hebben ook gevolgen voor de in- en uitvoer. Vanuit Tianjin vertrekken ook heel wat cargoschepen naar Europa.

Opvallend is ook dat de economische groei in China het laatste kwartaal van 2021 terugviel tot 4 procent. Maar met het Chinese Nieuwjaar voor de deur en meteen daarna de start van de Olympische Winterspelen lijkt het er voorlopig niet op dat de overheid het geweer van schouder gaat veranderen.

Op 1 februari begint in China het jaar van de tijger. 3 dagen later beginnen de Winterspelen. Eerder was al bekend dat er geen internationale toeschouwers toegelaten worden op de Winterspelen. Nu heeft het Chinese olympisch comité ook beslist om geen kaartjes aan het grote publiek te verkopen. Alleen "doelgerichte" groepen mensen zullen worden uitgenodigd.

Meest gelezen