Videospeler inladen...

Alleenstaande mama van 2 met sociale woning ongerust over voorstel Bart Somers: "Op gewone markt huren kan ik niet"

"Met het loon dat ik nu verdien, kan ik geen huisje huren op de privémarkt", getuigt alleenstaande mama Lindsay Vandereyt in "Laat". Als het aan minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) lag, zou Vandereyt en iedereen die werkbekwaam is dat na negen jaar toch moeten. Een voorstel dat volgens professor Sociaal Werk en Sociaal Beleid Wim Van Lancker het tekort aan sociale woningen niet zou oplossen.

Lindsay Vandereyt is een werkende, alleenstaande mama van twee en woont intussen bijna vijf jaar in een sociale woning. Ze leest het voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in de krant. "Ik kreeg knikkende knieën toen ik het las", vertelt ze daarover aan onze reporter Willem Van Mullem.

Minister Somers wil immers dat iedereen die arbeidsgeschikt is, maximaal negen jaar in een sociale woning mag blijven wonen. Als dat voorstel werkelijkheid zou worden, dan zou Vandereyt over vier jaar dus uit haar woning gezet worden en op zoek moeten naar een nieuwe woning op de privémarkt.

"Ik zie mezelf daar niet toe in staat. Als ik met het loon dat ik nu verdien een aanbieding moet doen om een huisje te huren... Je moet 3 maanden waarborg kunnen betalen. Dat kan ik niet."

Bekijk hier het verhaal van alleenstaande mama Lindsay Vandereyt die met haar twee kinderen in een sociale woning woont: "Ik heb het gevoel minder te zijn dan iemand anders."

Videospeler inladen...

"Ik moet kinderen eten en kledij kunnen geven. Alle basisbehoeften die ze nodig hebben, vallen dan weg", vreest Vandereyt. Die angst illustreert volgens Professor Sociaal Werk en Sociaal Beleid aan de KU Leuven Wim Van Lancker het belang van sociale huisvesting.

"Sociale huisvesting zorgt voor zekerheid en stabiliteit. Die stabiliteit heb je nodig. Denk maar aan een kind dat opgroeit in een woning waarvan je niet zeker weet of je er morgen of het volgende jaar nog kan blijven", legt hij uit in "Laat". "Op school is het dan moeilijk om vriendjes te maken. Voor ouders is het dan moeilijk om te investeren in een sociaal netwerk."

Stabiliteit is nodig. Denk maar aan een kind dat opgroeit in een woning waarvan je niet zeker weet of je er morgen of volgende jaar nog kan blijven

Sociale woningen gaan dus niet alleen over een dak boven je hoofd, het systeem zorgt ook voor zekerheid. "Dat is een basisrecht", vindt Van Lancker. "Zekerheid werkt als een springplank om vooruit te komen in het leven." Dat voelt ook Vandereyt aan. "Dit is nodig. Want als dit er niet meer is, dan zouden veel meer mensen op straat komen te staan. Niet wetend waarheen", zegt ze. 

Wanneer kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een sociale woning? Professor Sociaal Werk en Sociaal Beleid Van Lancker legt het uit:

Videospeler inladen...

Subsidies verplaatst naar privémarkt

Bovendien zou het voorstel van Somers de wachtlijsten voor sociale woningen niet zomaar oplossen. "De enige oplossing om die wachtlijsten weg te werken, is om meer woningen te bouwen", zegt Van Lancker. Dat blijkt ook uit de cijfers: op dit moment wonen er 171.629 gezinnen in een sociale woning. Nog eens zoveel - 170.000 dus - staan op de wachtlijst. 

Bevoegd Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil de capaciteit in de sociale huisvesting blijven verhogen, maar besliste vorige week ook om een half miljard euro subsidies voor de bouw van sociale woningen te verplaatsen naar de private huurmarkt, om woningen onderaan de privéhuurmarkt betaalbaarder te maken.

"Tegen 2040 hebben we in Vlaanderen 400.000 extra woningen nodig, niet alleen sociale woningen, maar in totaliteit", aldus de minister in De Afspraak. "Als ik vandaag de kans krijg om daar aan bij te dragen, dus ook aan de onderkant van de privéhuurmarkt, dan vind ik dat we dat absoluut moeten doen. En dat kan perfect, zonder nog maar één sociale woning minder te gaan bouwen."

Waarom zijn sociale woningen zo belangrijk? En welke politieke oplossingen werken wél en niet? Professor Sociaal Werk en Sociaal Beleid Van Lancker legt uit:

Videospeler inladen...

Wachtlijst groeit aan

Nochtans kan je elke euro maar één keer uitgeven, beaamt Van Lancker. Volgens hem is het zeker mogelijk om het totale woningaanbod te vergroten, "maar de realiteit is dat er voor een grote groep mensen geen goede plek is omdat ze dat budgettair gewoon niet aankunnen."

"Het aandeel sociale woningen op het totaal aantal woningen in Vlaanderen is historisch ook zeer laag, zeker in vergelijking met onze buurlanden", voegt Van Lancker toe. "Je moet dus op sociale woningen gaan inzetten. Er moet absoluut een versnelling komen. Dat wordt ook telkens opnieuw beloofd. Maar telkens opnieuw moet je vaststellen dat het niet snel genoeg gaat en dat de wachtlijst aangroeit." 

De politici mogen langskomen, ik zal ze met open armen ontvangen

Alleenstaande mama Vandereyt roept politici vooral op om eerst naar mensen met een sociale woning zelf te luisteren. "Ik denk dat ze het reilen en zeilen bij de mensen moeten horen in de sociale woningwijken. Ze mogen langskomen. Ik zal ze met open armen ontvangen."

Meest gelezen