AFP or licensors

Coronablog - Frankrijk telt recordaantal besmettingen, WHO-topman waarschuwt dat pandemie nog niet voorbij is

In Frankrijk zijn vandaag bijna 465.000 besmettingen geteld, een nieuw record. De WHO waarschuwt dat de coronapandemie nog lang niet voorbij is. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft voor het eerst toe dat de cultuur sluiten geen goede beslissing was. Het aantal besmettingen in ons land blijft ondertussen verder stijgen. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in BelgiĆ« kan terecht op de websiteĀ info-coronavirus.beĀ of het nummerĀ 0800-14.689.Ā BijĀ Tele-OnthaalĀ kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummerĀ 106,Ā of via chat opĀ tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bijĀ AwelĀ op telefoonnummerĀ 102,Ā of via chat opĀ awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Recordaantal nieuwe besmettingen in Frankrijk: bijna 465.000 op Ć©Ć©n dag

De Franse gezondheidsdiensten hebben op 24 uur tijd 464.769 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal besmettingen sinds he begin van de pandemie.

Onder druk van de omikronvariant is het besmettingscijfer de voorbije weken ook in Frankrijk snel gestegen. Het weekgemiddelde bedraagt nu 309.433 besmettingen per dag. Zeven dagen geleden was dat nog 281.965.

Het aantal patiƫnten op de afdelingen intensieve zorg daalt langzaam. Er worden momenteel nog 3.894 IC-bedden bezet door coronapatiƫnten, tegenover 3.969 vorige week dinsdag.

De voorbije 24 uur zijn ook 289 sterfgevallen door corona geteld.

WHO-topman waarschuwt: "Coronapandemie nog lang niet voorbij"

"De coronapandemie is nog lang niet voorbij", heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd.

"Het idee leeft dat de omikronvariant goedaardig is, maar het virus blijft de wereld overspoelen", aldus de WHO-topman. "Mispak jullie niet, ook omikron veroorzaakt ziekenhuisopnames en sterfgevallen, en zelfs de mildste gevallen kunnen de gezondheidsfaciliteiten overbelasten."Ā Ā 

Hoewel in sommige landen een piek bereikt lijkt en de indruk ontstaat dat het ergste van de laatste golf voorbij is, is geen enkel land volgens de WHO volledig uit de gevarenzone. De situatie zal de komende weken "kritiek blijven" voor gezondheidsmedewerkers en -stelsels in heel wat landen, zegt Tedros. Hij sluit ook niet uit dat er nog andere varianten zullen opduiken.

De WHO-topman maakt zich ook zorgen over de lage vaccinatiegraad in bepaalde landen. "Mensen lopen een grotere kans om aan ernstige vormen van de ziekte te lijden of te sterven als ze niet worden gevaccineerd. (...) Omikron mag dan over het algemeen genomen minder ernstig zijn, maar het verhaal dat het een milde ziekte is, is misleidend. Het ondermijnt de wereldwijde reactie en kost meer levens", zegt Tedros nog.

Grammy Awards worden nu op 3 april uitgereikt

De ceremonie voor de uitreiking van de Grammy's vindt dit jaar plaats op 3 april. De uitreiking was normaal gepland op 31 januari, maar is uitgesteld door de coronacrisis.

President van Paraguay test positief op COVID-19

Mario Abdo, de president van het Zuid-Amerikaanse land Paraguay, is besmet met het coronavirus. Volgens het Paraguayaanse ministerie van Volksgezondheid heeft hij milde symptomen.Ā 

Abdo blijft voorlopig in preventieve isolatie.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Geen hogere kans op hartaandoeningen bij mRNA-vaccins

Personen onder de 75 jaar die een mRNA-vaccin kregen, lopen geen groter risico op cardiovasculaire problemen, zoals een hartaanval, een beroerte of een longembolie. Dat blijkt uit een studie van het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM.

De Franse studie onderzocht personen tussen 18 en 74 jaar, al dan niet gevaccineerd, die tussen 27 december 2020 en 20 juli 2021 in het ziekenhuis werden opgenomen voor een hartinfarct, een herseninfarct of -bloeding of een longembolie.

Uit de resultaten blijkt dat personen die een mRNA-vaccin (Pfizer en Moderna) hadden gekregen geen verhoogd risico liepen op cardiovasculaire aandoeningen die tijdens de eerste drie weken na vaccinatie kunnen voorkomen.

Bij vaccins gebaseerd op het adenovirus, zoals de vaccins van AstraZeneca en Janssen, wijzen de onderzoekers op "een licht verhoogde kans op een hartinfarct en een longembolie bij volwassenen tijdens de twee weken na vaccinatie." Ook andere internationale studies kwamen al tot deze conclusie.

Uit een andere Franse studie bij mensen tussen 12 en 50 jaar bleek dat de vaccins van Pfizer en vooral Moderna het risico op myocarditis (ontsteking van de hartspier) of pericarditis (ontsteking van het hartzakje) verhoogden binnen zeven dagen na vaccinatie. Mannen jonger dan 30 zouden een nog grotere kans lopen.

Schotland versoepelt merendeel coronamaatregelen

In Schotland worden vanaf maandag heel wat maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld. Dat heeft de Schotse regering bekendgemaakt.
Het aantal nieuwe besmettingen is duidelijk gedaald

"De stijging van de coronagevallen, die door de omikron-variant werden veroorzaakt heeft het hoogste punt bereikt tijdens de eerste week van januari, momenteel zijn we in dalende lijn", zei de schotse premier Nicola Sturgeon in het parlement. Tegelijkertijd vroeg ze de bevolking om toch voorzichtig te blijven in alle sociale interacties.
Ā Ā 
Vanaf maandag mogen discotheken weer open en zijn grote indoorevenementen weer toegelaten. Waar tot nu toe slechts drie gezinnen binnen mochten samenkomen, vervalt die beperking nu.

Een mondmasker blijft verplicht in openbare binnenruimtes en op het openbaar vervoer. Telewerk blijft aanbevolen, als het mogelijk is
Ā Ā Ā 
In het Verenigd Koninkrijk voert elk land zijn eigen gezondheidsbeleid. Wales kondigde vorige week een progressief loslaten van de coronamaatregelen aan nadat de omikrongolf daar een piek had bereikt en het aantal gevallen bleef dalen.Ā De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid zei "'voorzichtig optimistisch" te zijn dat de beperkingen volgende week "sterk verminderd kunnen worden". Mogelijk is de piek van het aantal ziekenhuisopnames al bereikt.


Cijfers van gisteren tonen aan dat in het Verenigd Koninkrijk het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met 41,7 procent is gedaald ten opzichte van de week daarvoor.

Cataloniƫ heft avondklok op

In de Spaanse regio CataloniĆ« wordt de avondklok opgeheven. Dat hebben lokale autoriteiten bekendgemaakt.Ā "De beperkingen op verplaatsingen 's nachts blijven tot 21 januari van kracht. Vanaf dan zal het mogelijk zijn om 's nachts normaal door de straten van CataloniĆ« te lopen", aldus Patricia Plaja, woordvoerster van de Catalaanse regering. "Ook al hebben we de piek nog niet bereikt, de trend toont een vertraging van deze golf aan."

Sinds de nacht van 23 op 24 december is het verboden om tussen 1.00 en 6.00 uur op straat te komen in onder meer Barcelona en andere Catalaanse steden. De noordoostelijke regio heeft niet alleen de hoogste incidentie van heel Spanje, maar ook de hoogste bezettingsgraad van bedden op intensieve zorgen.

Andere maatregelen, zoals een beperking tot 50 procent in bars en restaurants, de sluiting van nachtclubs en het verbod op privĆ©bijeenkomsten voor meer dan tien personen, blijven wel van kracht in CataloniĆ«. Ook de coronapas blijft verplicht om bars en restaurants binnen te mogen.Ā 

Het aantal besmettingen is in heel Spanje de voorbije weken sterk gestegen, vooral te wijten aan de omikronvariant. Intussen is 90,5 procent van de bevolking boven de twaalf jaar wel al volledig gevaccineerd.

Hoogste besmettingscijfer in Nederland ooit, minder opnames en sterfgevallen

Een nieuwe piek voor de corona-epidemie in Nederland: in de afgelopen zeven dagen zijn 242.961 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit, in de honderdste week van de coronacrisis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20 procent meer positieve tests dan in de week ervoor. Toen waren er zo'n 201.000 bevestigde besmettingen. Dat was de eerste keer dat het weekcijfer de drempel van 200.000 overschreed.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt wel verder. In de afgelopen week werden 647 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 94 van hen kwamen op intensieve zorg terecht. Het RIVM registreerde ook 63 sterfgevallen.

60 procent van Brusselse bevolking is nu dubbel gevaccineerd

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is afgelopen week een nieuwe kaap gerond: 60 procent van de totale bevolking heeft twee dosissen van het coronavaccin gekregen. Van de volwassen bevolking is intussen 73 procent dubbel gevaccineerd. Van alle gevaccineerde Brusselaars kreeg al de helft een boosterprik.

Ondanks de nieuwe mijlpaal hinkt het gewest toch nog steeds achterop. In Vlaanderen kreeg al 81 procent van de totale bevolking twee prikken en in WalloniĆ« is dat ook al 72 procent. "Zoals je weet hebben we een jonge bevolking. De minder hoge percentages bij de jongeren beĆÆnvloeden de totale vaccinatiegraad, maar als we naar de ouderen kijken, bereiken we toch al hoge cijfers", stelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

In Brussel zijn ook nog steeds minder gezondheidswerkers gevaccineerd. Zo is 75 procent van de gezondheidsmedewerkers in Brussel dubbel gevaccineerd, tegenover 95 procent in Vlaanderen en 86 procent in Walloniƫ. Onder de gevaccineerde Brusselse gezondheidsmedewerkers kreeg al 67 procent een boosterprik.

Nummer twee van Vaticaan test positief op coronavirus

De Italiaanse kardinaal, Pietro Parolin, staatssecretaris en de nummer twee van het Vaticaan, heeft positief getest op het coronavirus. Parolin is 67 en zou volgens persdirecteur Bruni enkel milde symptomen vertonen en in isolatie zitten.Ā 

Ook plaatsvervangend aartsbisschop EdgarĀ PeƱa Parra heeft positief getest, hij is asymptomatisch. Beiden zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.Ā 

Paus Franciscus ontmoet bisschop Parolin regelmatig. De paus is een fervent verdediger van vaccinatie en werd zelf ook ingeĆ«nt, maar hij verschijnt ook regelmatig zonder mondmakser tijdens openbare ceremonies en aarzelt niet om zijn gesprekspartners of gelovigen te benaderen en de hand te schudden.Ā 

Sinds 10 januari is het dragen van een FFP2-masker verplicht voor alle medewerkers van het Vaticaan en vanaf 31 januari zal de vaccinatiepas verplicht worden.

Meest gelezen