©  BELGAIMAGE

Opschudding in de paardensport: mishandelde Duitse jumpinglegende prijsbeesten op training?

Dé ruiter der springruiters van het voorbije decennium ligt onder vuur. Twee jaar onderzoek, met undercoverwerk op het stallencomplex van de Duitser Ludger Beerbaum (58), levert een op het eerste gezicht niet zo fraai beeld op. Een van de hamvragen: werden zijn prijsbeesten getoucheerd of gebarreerd? Ofwel: kregen ze een lichte tik, wat toegestaan is, of een serieuze slag, wat verboden is?

Hans Jacobs

Het beeld op de reportage is niet haarscherp, maar er is wel te zien hoe iemand een staaf hooghoudt en daarmee, terwijl het paard over een hindernis springt, de voorpoten aanraakt. Ongeoorloofde trainingsmethodes, zo concludeert de Duitse tv-zender RTL, dat de kat de bel aanbond. Onder anderen Günther Wallraff werkte mee aan de uitzending. Hij is niet van de minsten. Wallraff vergaarde in de jaren tachtig faam als onderzoeksjournalist toen hij enkele jaren undercover ging als Turkse gastarbeider bij Duitse bedrijven. In zijn internationaal uitgegeven boek Ik Ali tekent hij op hoe hij als een hond werd behandeld. De voorbije jaren werkt hij in dienst van RTL.

Undercover als stagiaire

Aanvankelijk kreeg RTL de beelden toegestuurd van een vrouw die in dienst was bij Beerbaum, nadien ging iemand van Wallraffs team undercover als stagiaire aan de slag bij het stallencomplex van de Duitser. Twee jaar lang werd gewerkt aan de reportage. Beerbaum, meervoudig wereldkampioen en olympisch kampioen, steigerde en trok naar de rechtbank. “Geheime opnames op een privéterrein zijn onaanvaardbaar”, klinkt het.

Ludger Beerbaum.  ©  BELGAIMAGE

De vraag die moet beantwoord worden, is niet of de staaf werd hooggehouden en de voorpoten van het paard worden geraakt, want dat is een mogelijke manier om het paard hoger/beter te laten springen. De vraag is wel: werd er gebarreerd of getoucheerd? Het verschil zit hem in het materiaal: barreren is een paard met een stok in bijvoorbeeld massief hout of zelfs staal aantikken. Dat is verboden, want dan krijgt het een serieuze klap. Het paard lichtjes aanraken met bijvoorbeeld een stok in bamboe, is niet verboden. Dan wordt het enkel getoucheerd.

Beerbaum meent dat zijn medewerker enkel toucheerde. “Het gaat wel degelijk om toegestaan aanraken, uitgevoerd door een ervaren paardenspecialist. De staaf die werd gebruikt, is toegelaten. Hij meet niet langer dan drie meter en is maximaal twee kilogram zwaar.”

Balken met noppen

Maar er is meer. De stagiaire vond namelijk vierkante balken op het complex. En enkel staven die rond en glad zijn, mogen worden gebruikt. Beerbaum claimt echter dat die staven enkel dienen voor de aanleg en de reparatie van de afrastering van zijn weiden. Op een zolder werden voorts ook balken met plastic noppen gevonden. Geen ronde en gladde staven, dus. Beerbaum zegt dat die er al jaren liggen en uit een aangekochte inventaris van hindernissen komen, maar ze niet worden gebruikt. “Hoe die balken tussen andere palen belandden, daarover kan ik enkel speculeren. Volgens mij is een van die palen daar speciaal gelegd voor de uitzending.” Voorts zegt hij dat als uit een onderzoek van twee jaar slechts een paar scènes kunnen getoond worden waarbij een paard wordt aangeraakt, dat aantoont dat die “toegestane trainingsmethode slechts zeer zelden wordt gebruikt”.

Of zijn uitleg wordt geloofd? Wordt vervolgd. Niet enkel voor de rechtbank wordt een zaak ingeleid. Inmiddels onderzoeken zowel de Duitse paardensportfederatie als de internationale ruitersportfederatie (FEI) de zaak. De Duitse federatie heeft de beelden opgevraagd. De paardensportbond is al meer dan een jaar bezig met het verschil tussen toucheren en barreren duidelijker te bepalen.

De internationale ruitersportfederatie laat weten dat ze “elke vorm van paardenmishandeling veroordeelt”. De naam van Beerbaum wordt niet genoemd, maar de FEI stelt wel dat “de trainingsmethodes die op de videobeelden van RTL te zien zijn, volstrekt onaanvaardbaar zijn vanuit het oogpunt van paardenwelzijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer