Vilvoorde geeft gratis zelftests aan kinderen uit kwetsbare gezinnen

De stad Vilvoorde gaat kwetsbare gezinnen gratis zelftesten bezorgen voor hun kinderen. De overheid stelt dat kinderen in het lager onderwijs zich best minimaal elke week laten testen. En als kinderen een hoogrisicocontact hebben gehad, moeten ze elke dag een zelftest doen. Maar de kostprijs van een testkit vormt in sommige gezinnen een drempel om zich wekelijks te laten testen. 

De toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant zorgt ook in Vilvoorde voor problemen in de scholen en de zorginstellingen. "De relatief lage vaccinatiegraad, de hoge densiteit en de intensieve interactie met de hoofdstedelijke bevolking zorgen ervoor dat COVID-19 vandaag harder toeslaat in de Vlaamse rand rond Brussel dan elders in Vlaanderen", stelt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). 

Dure zelftest

De overheid dringt aan op een wekelijkse zelftest bij kinderen uit het lager onderwijs. "Maar de kostprijs van een testkit vormt in veel gezinnen een drempel om zich wekelijks te testen. Zeker bij gezinnen die het financieel moeilijk hebben en die vaak verschillende schoolgaande kinderen tellen, kan het regelmatig testen van de kinderen gemakkelijk "vergeten" worden”, aldus schepen voor Sociaal Beleid en Gelijke Kansen Fatima Lamarti (Vooruit). “We moeten erover waken dat niemand uit de boot valt”.

Voucher

Om deze financiële drempel weg te werken heeft de stad een regeling uitgewerkt. Alle Vilvoordse kinderen tussen 6 jaar en 12 jaar uit gezinnen die onder de regels vallen van een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, krijgen thuis twee vouchers toegestuurd waarmee ze bij een Vilvoordse apotheker naar keuze 6 gratis testkits kunnen ophalen. 

Vilvoorde hoopt zo maximaal onderwijs te kunnen garanderen tot aan de krokusvakantie. De stad wil daarom ook dat de andere gemeenten uit de Eerstelijnszone Bravio (Machelen, Zemst, Steenokkerzeel en Kampenhout) een gelijkaardige regeling uitwerken. 

Meest gelezen