Hoe zelfs een strategisch geplaatst schroefje een onterechte boete kan opleveren

Vijf jaar na de dood van zijn broer kreeg Ivo Coenen uit Genk plots drie snelheidsboetes op zijn naam in de bus. ©  Boumediene Belbachir

Beringen/Genk/Hasselt -

Tal van Limburgers kregen net als Etienne uit Lokeren al een onterechte boete in de bus, door bijvoorbeeld vervalste of slecht leesbare nummerplaten. Zelfs een strategisch geplaatst schroefje kan van een ‘C’ een ‘E’ maken en de politie op het verkeerde spoor zetten.

Olivier Simons

LEES OOK. Etienne (76) krijgt onmogelijke snelheidsboete: “Nog nooit daarmee van mijn hof geweest, die kan niet zo snel en ik rijd zo ver niet”

Theo Wilsens, politierechter in Beringen, ziet het fenomeen van vervalste nummerplaten regelmatig terugkomen in de rechtbank. “Vaak wordt zo’n nummerplaat zeer doelbewust vervalst. De vervalser rijdt bijvoorbeeld rond in een Opel Corsa en zoekt naar auto’s van hetzelfde merk en type om de nummerplaat van te kopiëren. Soms zijn dat zelfs wagens met exact dezelfde kleur, wat het nog moeilijker maakt om de vervalsing te bewijzen. Op die manier hoeven ze zich niet aan de snelheidsregels te houden of kunnen ze rijden zonder verzekering.”

“Vorig jaar werd ik zowaar zelf slachtoffer van deze oplichting”, zegt Wilsens. “Plots kreeg ik een parkeerboete uit Brussel, terwijl ik daar niet geweest was. Nadat ik het schrappingsbewijs van die oude nummerplaat doorstuurde, bleek het inderdaad om een vervalsing te gaan. Maar heel wat mensen betalen zulke boetes gewoon omdat het te veel moeite is om die te betwisten.”

Schroefje

Volgens Wilsens komt het ook wel eens voor dat iemand – doelbewust of per ongeluk – een schroefje verkeerd in zijn nummerplaat draait, waardoor er een andere letter lijkt te staan. Dat is exact wat Ivo Coenen (56) uit Genk overkwam. “Mijn oudste broer Marc is overleden in 2008, maar vijf jaar later kreeg mijn moeder op korte tijd plots twee snelheidsboetes op zijn naam in de bus. Gelukkig kon ik die brieven onderscheppen voor ze die kon lezen, want dat zou heel confronterend voor haar zijn geweest.”

“De twee snelheidsovertredingen waren vastgesteld in Maastricht, waar een auto met dezelfde nummerplaat als die van mijn broer geflitst was. We hebben toen het bewijs van schrapping verstuurd naar de Nederlandse politie. Maar een paar weken daarna kregen we plots een derde boete, opnieuw uit Maastricht. Daarop hebben de Nederlandse hoofdinspecteurs dat beter onderzocht. Wat bleek: de bestuurder in kwestie had een schroef gedraaid in de ‘C’ van zijn nummerplaat, waardoor die op een ‘E’ leek. De twee Belgische nummerplaten verschilden dus maar één letter, maar leken door die schroef identiek. Gelukkig is dat toen rechtgezet en hebben we er nooit meer iets van gehoord.”

Boete in Waterloo

Ook een slecht leesbare nummerplaat kan voor misverstanden zorgen. Dat overkwam Patrick Colemonts (66) uit Hasselt. “Een aantal jaren geleden kreeg ik plots een pv omdat ik in Waterloo zogezegd mijn telefoon had gebruikt achter het stuur. Dat terwijl ik nog nooit in Waterloo ben geweest. De agente had de nummerplaat genoteerd toen ze zag dat de bestuurder aan het telefoneren was. Omdat de politie niet 100 procent zeker was, moest ik niets betalen. Maar een aantal weken later kreeg ik opnieuw een snelheidsboete vanuit Waterloo.”

“Ik dacht dat mijn nummerplaat vervalst was en probeerde de politie in mijn beste Frans te overtuigen dat ik dat onmogelijk geweest kon zijn. Dit keer was de overtreder wel geflitst. Tot mijn grote verbazing bleek die net als ik ook met een Opel Zafira te rijden. De politie bleef eerst nog volhouden dat het dezelfde nummerplaat was. Maar omdat de letters van de nummerplaat niet goed leesbaar waren, beseften ze na lang aandringen toch dat ze één letter misschien fout gelezen hadden. En jawel: toen ze die nummerplaat opzochten, bleek het om een Opel Zafira uit de regio Waterloo te gaan. Eind goed, al goed, maar ik heb toch voor alle zekerheid mijn nummerplaat veranderd.”