Copyright Belga Image: foto ter illustratie

Politie Gent maakte geen fouten bij controle jongeren waarbij naakt is gefouilleerd, stelt intern onderzoek

Na een intern onderzoek van de Gentse politie blijkt dat de agenten bij een controle van jongeren vorig jaar juist geoordeeld hebben. Er is toen naakt gefouilleerd. "Het naakt fouilleren was wettelijk, nodig en opportuun", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Bij bepaalde politiecontroles kunnen agenten overgaan tot het gerechtelijk fouilleren, of de personen in kwestie aftasten op zoek naar bijvoorbeeld drugs of wapens. Dat gebeurde eind vorig jaar ook in Gent. Jongeren van 14 en 16 jaar zijn daar na incidenten op de Korenlei en in Oostakker opgepakt en gefouilleerd. Er werd naakt gefouilleerd.

Vooral bij het laatste hadden de ouders van de jongeren vragen. De dienst intern toezicht van de Gentse politie startte daarop een intern onderzoek. Een aantal ouders hebben ondertussen ook een persoonlijk gesprek gehad met de korpschef.

Geen fouten

Het resultaat van het onderzoek is dat er geen fouten werden begaan door de agenten. "De leidinggevenden maakten de juiste overwegingen op het moment van de controle", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) tijdens de commissie algemene zaken die gisteren plaatsvond. "Ook bij het aandoen van de handboeien, de fouilleringen en het opsluiten is correct geoordeeld. Ook het naakt fouilleren was wettelijk, nodig en opportuun."

Het gaat om een dwangmaatregel en moet altijd een uitzondering blijven. Maar in deze was het naakt fouilleren wettelijk, nodig en opportuun
Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld)

De burgemeester legt nog uit waarom het naakt fouilleren uitzonderlijk gebeurt: "Dat is een dwangmaatregel. Dat geldt trouwens voor iedere vorm van fouilleren. Dat moet een uitzondering blijven. De politie beslist op het moment van een controle of het gerechtvaardigd is of niet." Een dergelijke controle kan bijvoorbeeld gebeuren nadat een drugshond een persoon aanduidt als drager van verdovende middelen.

In het VRT-artikel "FACTCHECK: Mag de politie u naakt fouilleren op festivals?" is deze passage te lezen: "De politie mag naakt fouilleren, maar enkel in uitzonderlijke omstandigheden en als daar ernstige aanwijzingen voor zijn. Het is zeker niet zo dat de politie iedereen naakt mag fouilleren."

Meest gelezen