Radio 2

Steeds meer autoschade door marters in Vlaanderen

In 5 jaar tijd is het aantal oproepen voor autopechverhelping als gevolg van schade aangericht door marters bij de VAB ruim verdrievoudigd. Die diertjes verspreiden zich immers over grotere delen van Vlaanderen. Vooral bij elektrische voertuigen kunnen steenmarters voor enkele duizenden euro's schade veroorzaken. 

Ze zien er schattig uit, maar het zijn geduchte roofdieren, die behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. Ze hebben een voorkeur voor auto's waar ze onder de motorkap graag kabels stuk bijten. En hun populatie groeit gestaag. Vroeger leefden ze vooral in Wallonië. Maar intussen verspreiden ze zich ook al massaal in Vlaanderen, eerst langs de taalgrens in Limburg en de streek ten oosten van Leuven. Maar nu stelt de Vlaamse Automobilisten Bond ook al een sterke stijging vast in de provincie Antwerpen.

Duizenden euro's schade aan elektrische en hybride wagens

"De oproepen die we vroeger kregen bij wagens met benzine of diesel hadden meestal te maken een stukgebeten luchtdrukkabeltje bijvoorbeeld", zegt Joni Junes van VAB. "Dat was nog makkelijk en relatief goedkoop te herstellen. Maar bij elektrische of hybride voertuigen kan ook de hoogvoltkabel doorgeknaagd worden. En dan kost zo'n herstelling toch al snel meer dan 3000 euro." 

Voorkomen is goedkoper dan herstellen

Voor wie in een risicogebied woont raadt Joni Junes aan om een marterverjager in de wagen te laten installeren. "Het toestelletje inclusief installatie kost tussen de 250 en 400 euro. Het verspreidt een ultrasoon geluid dat niet hoorbaar is voor de mens, maar de steenmarter wel verjaagt."

Het is ook altijd veiliger om de wagen in een afgesloten garage achter te laten. En mocht je toch het bezoek krijgen van een marter is het belangrijk om de motor grondig te reinigen. Zo'n marter laat immers een geur achter die soortgenoten aantrekt. 

Meest gelezen