NAVO-top wil opnieuw dialoog aangaan met Rusland over Oekraïne-conflict

Jens Stoltenberg, de directeur-generaal van de NAVO, heeft aangegeven opnieuw aan de onderhandelingstafel te willen gaan met Rusland. De situatie tussen beide machtsblokken is bijzonder gespannen, nu een invasie van Oekraïne door Rusland er elk moment lijkt aan te komen. Rusland wil wel onderhandelen, maar eist garanties omtrent hun veiligheid.

De belangrijkste garantie dat Rusland eist is dat de NAVO niet naar het oosten (in de richting van Rusland) uitbreidt. Net dat is de hele inzet van het Oekraïneconflict: moest Oekraïne een NAVO-lid worden, kan de westerse organisatie militaire basissen gebruiken op enkele kilometers van de grens met Rusland.

Reëel gevaar voor nieuwe conflicten

Stoltenberg gaf in een interview aan enkele Duitse media, na afloop van zijn gesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, dat hij enkele meetings had voorgesteld aan Rusland. Daarin gaf hij ook aan hoe penibel de situatie is: “Er is een reëel gevaar voor nieuwe militaire conflicten in Europa. We hebben het dan over Russische troepenbewegingen in en naar Oekraïne. Verschillende NAVO-bondgenoten hebben al actie ondernomen en bieden ondersteuning in de vorm van antitankraketten“, verklaart Stoltenberg tegenover Bild-journalist Julian Röpcke.

De bondgenoot waarover Stoltenberg praat is het Verenigd Koninkrijk. Diens minister van Defensie Ben Wallace maakte gisteren bekend dat zijn land antitankraketten naar Oekraïne zou sturen om zichzelf te beschermen bij een inval. Ook worden soldaten meegestuurd om enkele dagen training te geven aan de Oekraïners.

Rusland is momenteel massaal troepen aan het mobiliseren en stationeert die aan de grens met Oekraïne. Ook in buurland Wit-Rusland, sinds jaar en dag een bondgenoot, plaatst Rusland een massa soldaten, tanks en gepantserde wapens. Verwacht wordt dat, als het inderdaad tot een invasie van Oekraïne komt, deze soldaten snel kunnen oprukken naar de hoofdstad Kiev.

(mah)

Meer