Advocaat Jef Vermassen na gesprek met mama van Dean: "Een vreselijke ontgoocheling, ze heeft die mensen zo vertrouwd"  

Het nieuws dat de vriendin van Dave De Kock -de ontvoerder van de vierjarige kleuter Dean- is aangehouden op verdenking van ontvoering en moord, komt erg hard aan bij de mama van Dean. Zij was bevriend met haar. Dat vertelt haar advocaat Jef Vermassen, die net een gesprek met de mama van Dean had. Volgens Vermassen beseft zijn cliënte nog niet dat haar zoontje overleden is. 

De Nederlandse vriendin van Dave De Kock was al opgepakt in de nacht van maandag op dinsdag. Gisteravond besliste de onderzoeksrechter van Dendermonde om haar aan te houden. Nu blijkt dat ze is aangehouden op verdenking van ontvoering en moord. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Om van moord te spreken moeten alle voorwaarden van de doodslag vervuld zijn. Dat betekent dus dat ze de bedoeling had om de kleuter te doden en dat ze daar vooraf over nagedacht had.  

Het is een vreselijke ontgoocheling. Ze heeft die mensen zo vertrouwd. 

Jef Vermassen - Advocaat van de mama van Dean

Dat ook de vriendin betrokken zou zijn, is een zware klap voor de mama van Dean die met haar bevriend was. Dat licht advocaat Jef Vermassen toe nadat hij met zijn cliënte heeft gesproken. "Het is een vreselijke ontgoocheling, aan allebei. Ze heeft die mensen zo vertrouwd. Dat het zo moet eindigen is heel moeilijk verwerkbaar voor haar", aldus meester Vermassen. 

De mama van Dean kan nog altijd niet geloven dat haar zoontje dood is. "Zij zit in de eerste fase van rouwverwerking", vertelt Vermassen. "Ze zal zich dat pas echt realiseren wanneer het lichaam van haar kind bij haar zal zijn. Dan kan ze afscheid nemen." De autopsie vindt vandaag in Nederland plaats. 

Dave De Kock, kreeg in Nederland –waar hij is aangehouden- de kwalificaties ontvoering en betrokkenheid bij de dood. Hij lijkt van lichtere feiten verdacht te worden, maar dat heeft wellicht te maken met andere gewoontes in België en Nederland. 

Het parket in ons land gaat meestal uit van de zwaarst mogelijke verdenking. In dit geval moord. 

Dat biedt meer mogelijkheden voor het onderzoek, legt An Schoonjans uit. Zij is woordvoerster van het Belgische Openbaar Ministerie: "Ieder dossier is natuurlijk anders, maar doorgaans vertrekken wij van de zwaarste kwalificatie die op dat moment aan de feiten gelinkt kan worden. Eén van de redenen daarvoor is dat je zoveel mogelijk onderzoeksdaden wil kunnen stellen om de volledige waarheid aan het licht te brengen. En welke onderzoeksdaden je kan doen, hangt vaak af van de kwalificatie die aan de feiten gegeven wordt. De kwalificatie moet uiteraard overeenstemmen met de inhoud van het dossier en met de aanwijzingen die op dat ogenblik voorhanden zijn. De kwalificatie kan in de loop van het onderzoek, of op het einde ervan, nog worden aangepast op basis van alle elementen in het onderzoek." 

In Nederland wordt een ander systeem gehanteerd, waarbij men van een lichtere verdenking uitgaat en dan nog kan opschalen.

Als de moord in België is gebeurd, dan gaat de zaak naar het hof van assisen in Gent

Jef Vermassen - Advocaat van de mama van Dean

Volgens advocaat Vermassen is er geen groot verschil in de Nederlandse en Belgische kwalificaties waarmee de verdachten in verdenking gesteld zijn.  "Als de moord in België is gebeurd, dan gaat de zaak naar het hof van assisen in Gent", legt Vermassen uit. "Als het in Nederland gebeurd is, valt het af te wachten wat de procureurs gaan belissen." Vermassen hoopt alvast op een proces in ons land. 

In de berichtgeving over de dood van Dean noemen we verdachte Dave De Kock met zijn volledige naam en tonen we ook herkenbaar beeld. Bij zijn vriendin doen we dat niet. Waarom maken we dat onderscheid? Volgens onze deontologische regels mogen we een verdachte volledig identificeren als het gaat om een zaak met een gewichtig maatschappelijk belang en als de schuld van die verdachte aannemelijk is gemaakt. In het geval van Dave De Kock is die schuld aannemelijk, aangezien hij de speurders heeft verteld waar het lichaam van Dean lag. In het geval van zijn vriendin zijn we nog niet zeker welke rol zij precies heeft gespeeld. Aangezien we te weinig over haar rol weten, bewaren we voorlopig haar anonimiteit. Wat ook meespeelt, is dat het gerecht een opsporingsbericht heeft verspreid voor De Kock, waarin hij volledig geïdentificeerd werd. Hij was dus al publiek bekend voor hij een verdachte werd, wat niet zo is voor zijn vriendin.

"Ze heeft het zeer moeilijk, ze weet wat haar te wachten staat", zegt Jef Vermassen over zijn cliënte ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Meest gelezen