Dieven stelen driewieler van vrouw met visuele beperking: “Mijn mobiliteit is nu een heel stuk ingeperkt”

Antwerpen -

Nancy Lievyns (48) zit met de handen in het haar: afgelopen week werd haar fiets van 1500 euro gestolen. Nancy heeft een visuele beperking, waardoor ze enkel een fiets op drie wielen kan besturen. “Zolang er geen oplossing is om mijn fiets op een veilige manier te stallen in de buurt, is een nieuwe aanschaffen onmogelijk.”

Sonia De Bock

Nancy Lievyns (48) uit Antwerpen heeft een visuele beperking, waardoor ze een slecht evenwicht heeft en een auto of fiets met twee wielen niet kan besturen. Om toch mobiel te kunnen zijn, heeft ze via de zorgkas een driewielfiets voor volwassenen kunnen aanschaffen, maar die werd vorige week dinsdag aan de Brialmontlei gestolen.

De speciale fiets van Nancy die sinds vorige week spoorloos is. ©  RR

“Tot een jaar geleden was mijn enige optie openbaar vervoer. Dankzij mijn fiets was ik eindelijk veel mobieler en had ik meer tijd voor ontspanning. Maar toen ik woensdagochtend wilde vertrekken, stond mijn driewieler er niet meer. Ik heb meteen aangifte gedaan bij de politie, want mijn driewieler kost toch 1.500 euro.

Geen veilige fietsenstalling

Nancy wist dat het onveilig was om haar fiets aan de Brialmontlei achter te laten, maar had geen andere keuze. “Ik woon in het centrum van de stad en in mijn buurt is er geen fietsenstalling te vinden, enkel fietsbeugels waar iedereen aan kan. Ik had via de schepen van mobiliteit gevraagd om een fietstrommel te gebruiken, maar die zaten allemaal vol en er was geen plaats meer voor een nieuwe.”

Nancy Lievyns. ©  Patrick De Roo

“Meestal bracht ik mijn fiets dan naar de gesloten parking aan het station van Berchem of naar Antwerpen Centraal, maar dat is telkens 10 à 20 minuten wandelen om mijn fiets af te zetten en weer te gaan halen. Bovendien weegt mijn fiets 24 kg en past het niet in de fietsgoot aan de stations die gemaakt zijn voor tweewielers. Het was altijd enorm vermoeiend om elke dag met die fiets de trappen op en af te rijden.”

Hoewel haar fiets nog niet terecht is, hoopt Nancy dat de politie haar driewieler nog kan terugvinden. “Ik hoop dat de fiets binnen het bereik van camera’s stond en de dief gevat kan worden. Zolang er geen oplossing is om mijn fiets op een veilige manier te stallen, is een nieuwe aanschaffen onmogelijk.”

De fietsgoten van de Antwerpse stations dienen voor tweewielers, waardoor Nancy haar zware fiets via de trappen moet manoeuvreren. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER