Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsZaak-Henrotay

Oud-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck aangehouden in onderzoek naar fraude rond makelaar Christophe Henrotay

Herman Van Holsbeeck.Beeld Photo News

Herman Van Holsbeeck is gisteren aangehouden. De ex-manager van Anderlecht werd in het kader van het onderzoek naar makelaar Christophe Henrotay opgepakt voor zijn mogelijke betrokkenheid bij private corruptie, fiscale fraude, witwassen van geld en vereniging van misdadigers. Hij blijft nog zeker tot maandag in de cel. 

De speurders vermoeden dat de inmiddels 67-jarige Van Holsbeeck retrocommissies ontving van makelaar Christophe Henrotay bij diverse uitgaande transfers van RSC Anderlecht. Van Holsbeeck werd in september 2019 al in verdenking gesteld voor witwassen en valsheid in geschrifte, in het onderzoek naar Henrotay, maar werd toen vrijgelaten onder voorwaarden.

Het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise voeren al enige tijd een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. De overgangen van Chancel Mbemba, Aleksander Mitrovic (beiden naar Newcastle) en Youri Tielemans (naar Monaco) zijn daarbij in het vizier gekomen. Vermoed wordt dat Van Holsbeeck in het zwart, en zonder medeweten van RSC Anderlecht, een vergoeding zou hebben opgestreken voor die transfers. Bij de transfer van Tielemans zou sprake geweest zijn van een makelaarsvergoeding van ruim 6 miljoen euro. 

Van Holsbeeck werd vandaag opnieuw aangehouden in diezelfde zaak, waarin hij nu ook beschuldigd wordt van onregelmatigheden bij de overname van Anderlecht. Samen met het oude bestuur van Anderlecht – dus voor de overname van Marc Coucke in 2017 – had Van Holsbeeck Henrotay een commissie van 3 miljoen euro beloofd bij de verkoop van de club. Via valse contracten zouden Henrotay en Van Holsbeeck alsnog getracht hebben twee van die drie miljoen euro aan die eerste uit te keren en zo Coucke op te lichten. De huidige voorzitter van Anderlecht betaalde in extremis vijf miljoen euro extra bovenop de 55,5 miljoen euro voor 74 procent van de aandelen. Het gerecht vermoedt dat 3 miljoen euro daarvan naar Henrotay is gegaan.

Het onderzoek staat los van Operatie Propere Handen. Anderlecht heeft zich in 2019 al burgerlijke partij gesteld in de zaak-Henrotay. Als blijkt dat de club financiële schade heeft opgelopen, wil Anderlecht via de juridische weg daar zoveel mogelijk van recupereren.

In datzelfde dossier werden eerder ook al Henrotay en zijn rechterhand Christophe Cheniaux in verdenking gesteld voor witwassen, private corruptie, valsheid in geschrifte en bendevorming.

Van Holsbeeck is nu onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. In afwachting van het verdere onderzoek rond Henrotay zit Van Holsbeeck vast in de gevangenis van Sint-Gillis. Maandag moet hij voor de raadkamer in Brussel verschijnen, die moet beslissen of hij naar huis mag of nog minstens een maand langer in de cel moet blijven.