AFP or licensors

Biden over één jaar Biden: "Een jaar van uitdagingen, maar ook met enorme stappen vooruit"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis een balans opgemaakt van het eerste jaar van zijn presidentschap. Hij had het over een jaar van uitdagingen, maar ook over "enorme stappen vooruit". Toch oogt de balans van zijn eerste jaar niet zo goed, vooral door het debacle in Afghanistan, de stijgende inflatie en de aanhoudende coronapandemie. 

De Amerikaanse president wijst onder meer naar de toename van de vaccinatiegraad sinds zijn aantreden, naar de 6 miljoen nieuwe jobs die zijn gecreëerd en naar de werkloosheid en de armoede die zijn afgenomen. Anderzijds staat de inflatie momenteel op het hoogste peil van de voorbije 40 jaar en is de coronapandemie nog niet bedwongen. Ook de chaotische terugtrekking uit Afghanistan heeft de populariteit van de president geen deugd gedaan. 

Ik had geen rekening gehouden met zo'n forse tegenstand

Amerikaanse president Joe Biden

Daarnaast heeft Joe Biden verschillende verkiezingsbeloftes niet kunnen nakomen. Zijn plannen voor electorale hervormingen en een pakket met klimaatmaatregelen zijn gestrand in het Congres, ondanks een nipte meerderheid van de Democraten in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Ook zijn ambitieuze relanceplan is op die manier al flink gekortwiekt.

Biden geeft toe zich niet verwacht te hebben aan zo'n forse tegenstand van de Republikeinen. "Ik heb geen te grote beloftes gedaan", zegt hij, "maar ik had geen rekening gehouden met zo'n forse tegenstand zodat de president Biden niets zou kunnen verwezenlijken."

Toch laat hij de moed niet zakken. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat grote delen van zijn economische relanceplan uiteindelijk wel door het Congres zullen raken en dat de kiezers de Democraten zullen steunen als ze goed geïnformeerd zijn. 

Na een jaar in het Witte Huis is de populariteit van Biden duidelijk afgenomen. Uit peilingen blijkt dat slechts 42 procent van de Amerikanen tevreden is met hun president. In november van dit jaar zijn er tussentijdse verkiezingen, en het is niet onwaarschijnlijk dat de Democraten dan hun krappe meerderheid in het Congres zullen verliezen. 

Professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans (KU Leuven) maakte in "Laat" een balans op van één jaar president Biden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen