Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vivaldi beweegt naar ‘slimme btw-verlaging’ om huishoudens die worstelen met energiefactuur te helpen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)Beeld Photo News

De federale regering buigt zich vrijdag over de hoge energiefactuur. De coalitiepartijen lijken nu te bewegen naar een ‘slimme btw-verlaging’. Intussen zullen bijna een miljoen kwetsbare gezinnen ook na maart kunnen rekenen op een sociaal tarief. Dat lijkt toch zo goed als zeker.

en

Het idee van een ‘slimme btw-verlaging’ komt van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij wil vanaf 1 februari de btw op energie tijdelijk verlagen van 21 naar 6 procent. Dit moet huishoudens die problemen hebben om hun energiefactuur te betalen wat ademruimte bieden. Een btw-verlaging levert een huishouden met een gemiddeld verbruik vandaag 40 à 50 euro per maand op. Dat leren cijfers van de federale en Vlaamse energieregulatoren.

Vanaf 1 juli zou de btw-verlaging dan geleidelijk ‘slim’ worden gecompenseerd met een verhoging van de accijnzen op energie. Via de accijnzen kan de overheid meer op maat gaan werken, onder meer door rekening te houden met verbruik en het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Klimaatexperten vragen al jaren dat de overheid de lasten op vervuilend aardgas verhoogt en de lasten op elektriciteit verlaagt. Dit moet mensen aanzetten om groenere keuzes te maken.

Binnen de federale regering zijn de groene coalitiepartijen en Vooruit het voorstel van Van Peteghem genegen. Open Vld vindt het ‘interessant’, maar is bevreesd voor het budget. Een btw-verlaging zou de staat 89 miljoen euro per maand kosten. MR en PS lijken nog niet overtuigd.

Lastig

Het voorstel van de Franstalige socialisten om te werken met een ‘energiecheque’ afgestemd op het inkomen van huishoudens en de financiële impact die ze ondervinden van de torenhoge energieprijzen, lijkt echter niet uit de startblokken te raken. Vanuit de Federale Overheidsdienst Financiën komen signalen dat de uitwerking van zo’n energiecheque op maat een haast onmogelijke klus is. Zeker als het op korte termijn moet gebeuren. Bovendien zijn er bezorgdheden rond de privacywetgeving. Energieleveranciers zouden geïnformeerd moeten worden over het inkomen van hun eigen klanten, aangezien zij de energiecheques zouden uitbetalen.

Consumentenkoepel Test Aankoop dringt intussen aan op een verlenging van het zogenaamde uitgebreid sociaal tarief. Sinds de start van de coronacrisis genieten ongeveer 900.000 huishoudens van dit gunstregime voor elektriciteit en aardgas. De maatregel dreigt eind maart af te lopen. In de Wetstraat valt te horen dat het uitgebreid sociaal tarief zo goed als zeker verlengd wordt richting de zomer. Onder meer minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ijvert voor een verlenging. “We hebben het voorstel op tafel gelegd”, laat haar kabinet weten.

Binnen de federale regering leeft de (stille) hoop dat vrijdag al een akkoord gevonden wordt over de energiefactuur. Alle partijen willen de onrust bij de bevolking zo snel mogelijk temperen.