Voor eerst in 200 jaar wolf gespot in Vlaams-Brabant

Heverlee -

Op een druk kruispunt in Heverlee is met zekerheid de eerste wolf in bijna 200 jaar in Vlaams-Brabant gespot. De beelden werden op 30 december 2021 gemaakt, maar werden pas enkele dagen geleden gevonden door de mensen van Welkom Wolf vzw.

Het dier werd die donderdag even na 6 uur gefilmd op het kruispunt van de Geldenaaksebaan en de Meerdaalboslaan in Heverlee. “Het gaat met zekerheid om een jonge zwerver, dus geen gevestigde wolf. Die zwerftocht bracht deze wolf op een onverwacht drukke plek”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf. Jonge wolven verlaten tussen hun eerste en tweede verjaardag altijd de roedel en zoeken een eigen territorium en partner.

Cameravallen

Ook de jaarlingen uit de roedel van Noëlla en August zouden rond deze tijd kunnen vertrekken of zijn inmiddels vertrokken. “Een roedel splitst zich op in kleine groepjes om te gaan jagen. Daardoor kan je ze niet zomaar even tellen. Individuele herkenning is niet op alle beeldmateriaal mogelijk. Tot eind november waren ze met zekerheid nog met z’n negenen. De jongste weken hebben we voorlopig tot maximaal zes wolven samen gezien op onze cameravalbeelden”, legt Jan Gouwy van het INBO uit. De kans is wel groot dat de jaarlingen intussen vertrokken zijn of op zijn minst al zwerftochtjes hebben ondernomen. “Mogelijk zitten er tussen de zwervers die de voorbije weken verspreid over de provincie Antwerpen opdoken ook Limburgse wolven. Het resultaat van de DNA analyses op niveau van het individu zal begin februari bekend zijn.” De wetenschappers wijzen er nog op dat de zwervers weinig schapen hebben aangevallen en de kans reëel is dat er nog individuen onder de radar blijven.

LEES OOK. Autopsie moet uitwijzen of verdronken wolf de zoon van August en Noëlla is.

Genetisch onderzoek

“Het laatste genetisch staal dat ik met zekerheid kan toewijzen aan GW1924m (jaarling 1) is van 25 oktober 2021 in Helchteren, en van GW1954m (jaarling 2) is van 15 november vorig jaar in Peer. De stalen van december zijn nog niet geanalyseerd”, weet Joachim Mergeay van het INBO. Hij wijst er wel op dat de meeste stalen op gedood vee niet eenduidig aan één wolf kunnen worden toegewezen. “Meestal hebben we een mengsel van DNA of een onvolledig profiel dat niet eenduidig aan een wolf toe te wijzen is. Met acht broers en zussen in zo’n roedel is het heel moeilijk om die uit elkaar te houden op veeschadegevallen.”

Ondergedoken

Waarom het nieuws van de waarneming nu pas in het nieuws komt en de wolf dus geruisloos door Brabant kon trekken, heeft alles te maken met de mailbox van Welkom Wolf. Jan Loos: “De melding zat 3 weken ‘ondergedoken’ in onze spambox. De waarnemer stuurde een videobestand mee dat te zwaar was, waardoor de waarneming in de spam terecht kwam en maar met veel vertraging ontdekt werd. Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de wolf was helemaal nooit ontdekt. Na 4 weken worden berichten in de spam automatisch gewist.”

LEES OOK. Wolf duikt op in natuurdomein in Retie: “Straf dat hij veertien dagen blijft rondhangen”.

Wolvenplaag

Dik twee eeuwen geleden was er nog spraken van een wolvenplaag in Vlaams-Brabant. Maar snel daarna was de wolf daar uitgeroeid. Daarom gaat het hier volgens Loos om een historische wolvenmelding. “Hoewel het niet geheel onverwacht kwam. Op 19 december werd in Tielt-Winge een dode ree met een duidelijke halsbeet ontdekt, zowat de handtekening van een wolf. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek onderzoekt nu de DNA-stalen die ter plaatse verzameld werden. Er hoeft geen verband te zijn met de waarneming in Heverlee, maar het is ook nog niet uit te sluiten.” mm

Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om mogelijke waarnemingen van wolven (ook onzekere) te blijven melden. Dat kan via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Op de website www.welkomwolf.be vind je nog veel meer informatie over wolven en hun comeback naar onze streken. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer