Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsThe Voice of Holland

▶ Bekijk hier de onthullende uitzending over ‘The Voice of Holland’

▶ Bekijk hier de onthullende uitzending over ‘The Voice of Holland’
Beeld ANP Kippa

Er heerste bij The Voice of Holland een cultuur van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo stuurde bandleider Jeroen Rietbergen onder meer ‘dickpics’, getuigt een ex-deelnemer aan het programma. Dat blijkt uit de uitzending van BOOS over The Voice of Holland, die sinds 16 uur online staat.

Bekijk de uitzending van Boos hieronder

Het blijkt al jaren mis te zijn achter de schermen bij The Voice of Holland. Er is sprake van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bandleider Jeroen Rietbergen heeft zijn wandaden inmiddels bekend en tegen jurylid Ali B zijn al twee aangiftes gedaan

Het schandaal kwam aan het licht door het onlineprogramma BOOS, waarvan de reportage vanmiddag om 16 uur verscheen op de website van omroepvereniging BNNVara en op YouTube. 

Uit de uitzending blijkt onder meer dat ruim 40 vrouwen contact opnamen met BOOS over grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen. Het gaat dan onder meer om dickpics en andere ongewenste berichtjes. Talpa-baas John de Mol bleek al in april 2019 een eerste keer op de hoogte gebracht te zijn van Rietbergens gedrag, maar ondernam geen stappen.

Dat er aangifte was gedaan tegen jurylid Ali B was al bekend, nu blijkt het om verkrachting van een ex-deelnemer aan The Voice te gaan. Er getuigen in de BOOS-reportage nog verschillende andere vrouwen over grensoverschrijdend gedrag van Ali B. Zanger Marco Borsato zou als jurylid van The Voice ongepast contact hebben gehad met jonge meisjes. Zo zou hij kandidaten van 13 en 14 jaar betast hebben. 

Dat het programma explosief zou zijn, was verwacht. Immers: zender RTL haalde nog voor de BOOS-uitzending The Voice of Holland, nochtans het vlaggenschip, van het scherm. Een drastische ingreep, die niet zomaar gebeurt.

Ali B ontkent

BOOS vroeg alle betrokkenen om een reactie. Op Jeroen Rietbergen na ontkennen zij allemaal dat ze iets verkeerds hebben gedaan. De eerste aangifte tegen Rietbergen is inmiddels gedaan. 

Ali B. blijft alle aantijgingen ontkennen. “Voorop staat dat ik er 100 procent van overtuigd ben dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik, laat staan aan enige vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat betekent dat ik de anonieme verdachtmakingen die BOOS mij in vage omschrijving heeft voorgehouden volledig ontken.”

 De BOOS-redactie stuurde ook een vragenlijst naar Marco Borsato. Zijn advocaat weigert de vragenlijst in te vullen, omdat er al twee strafrechtelijke onderzoeken lopen na aangiftes tegen Borsato. “Iedere publicitaire inmening op dit moment kan schadelijk zijn voor beide onderzoeken”, klinkt het. 

BOOS over ‘The Voice of Holland’ is te bekijken op de onlinekanalen van de NPO en BNNVara, en op YouTube.

Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kan terecht bij hulplijn 1712.