Zeldzaam nieuws uit het dierenrijk: olifant bevallen van tweeling in Kenia

In het Oost-Afrikaanse land Kenia is een olifant bevallen van een tweeling. Dat meldt de ngo Save the Elephants. Volgens deskundigen gebeurt het statistisch maar één keer in 100 jaar dat een olifantentweeling geboren wordt. De olifantjes zijn afgelopen weekend voor het eerst waargenomen in het Samburu-natuurpark, in het noorden van Kenia.

Natuurgidsen hebben de tweeling - een mannetje en een vrouwtje - opgemerkt tijdens een safari op in het park, zo'n 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi. Op videobeelden is te zien hoe de tweeling samen met hun moeder Bora en hun oudere broer, die geboren werd in 2017, de omgeving verkennen.

Volgens een expert van Save the Elephants gebeurt het zelden dat een olifant van een tweeling bevalt. Van alle geboren olifanten zijn tweelingen maar goed voor 1 procent.

Olifantentweelingen leven meestal niet lang. De vorige keer dat er een tweeling in het Samburupark werd geboren, stierven de kalfjes al na enkele dagen. 

Vrouwelijke olifanten hebben de langste draagtijd van alle zoogdieren: bijna 22 maanden. Ze baren ongeveer om de vier jaar. Volgens de meest recente cijfers zijn er ongeveer 36.300 olifanten in Kenia. In heel Afrika leven er in heel Afrika zo'n 500.000 olifanten. Er bestaan twee soorten Afrikaanse olifanten: de savanneolifant en de bosolifant.

Sinds vorig jaar staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de Lijst van bedreigde diersoorten vermeld als "bedreigd" en "ernstig bedreigd". Vooral hun slagtanden zijn erg gegeerd, want stropers kunnen er grof geld aan verdienen. De illegale ivoorhandel wordt beschouwd als de grootste bedreiging voor olifanten.

Meest gelezen